Behoren aanvallen op WordPress websites tot het verleden?

Behoren aanvallen op WordPress websites tot het verleden?
datum-geschreven 13 aug 2022

Iedere WordPress website wordt ondergebracht bij een webhostingbedrijf, een bedrijf met diverse server– beveiligingsspecialisten. Bij grote webhosters werken ICT-ers met 30-50 jaar ervaring in de cybersecurity.

Veel mensen met een WordPress website nemen daardoor aan dat het binnen de mogelijkheden – en zelfs verantwoordelijkheden – van de webhoster ligt om de website hack & malwarevrij te houden.

Immers, de aanvallen worden gedaan op de website richting de server toch? En malware + hacks komen uiteindelijk terecht op de server van de hoster. Toch?

In de video hieronder (engels) legt Mark Maunder, de Founder & CEO van WordFence1 van de grootste WordPress antivirusdiensten – uit dat het door de versleuteling van verbindingen (TLS) nauwelijks mogelijk is voor hostingbedrijven om aanvallen te identificeren en/of direct tegen te houden. Alleen de uitwerking kan worden geïdentificeerd. Maar dat is in veel gevallen al te laat.

Aangezien aanvallen continu veranderen & de uitwerking (payload, hack, malware) continu veranderen & er nog een stuk klantprivacy en zelfbeschikking over de website is & de server ervoor gemaakt is om taken uit te voeren en niet te blokkeren.. is het voor webhosters niet haalbaar om alle malware te herkennen, te blokkeren, en te verwijderen.

Om die reden heb ik als WordPress beveiligingsspecialist nog werk 😉

Maar WordFence heeft nu een interessante dienst gelanceerd.

WordFence Intelligence

De beveiligingsexperts van WordFence zien middels de WordFence plugin miljoenen aanvallen, en de uitwerking ervan.

Op basis van die informatie kunnen ze vrij snel bepalen welke hacks & IP adressen afkomstig zijn van gehackte of malafide servers. Die informatie van die adressen en hacks gaan ze via een WordFence Intelligence API beschikbaar stellen voor webhosters.

Zal dat een oplossing zijn die alle aanvallen en malware op de server van webhosters voorkomen in de toekomst?

Er zal altijd een “wachttijd” van 30 tot 60 minuten zitten tussen de aanvallen, de verwerking ervan en de blacklisting/informatieverstrekking.

100% beschermen kan deze tool voor webhostingbedrijven dus ook niet, maar het kan wel de grootste gevaren aanpakken. Het kan ervoor zorgen dat duizenden websites niet meer aangevallen worden!

En beter nog, dat duizenden aanvragen op de server via wisselende ip’s sneller geblokkeerd worden wat de servercapaciteit ten goede komt en de stroomkosten omlaag brengt.

Een goede ontwikkeling dus!

Maar wie weet gaan we stapsgewijs naar een tijd toe waarbij massale aanvallen op miljoenen websites wel tot het verleden gaan behoren.

Tot die tijd, zorg je er zelf als website-eigenaar voor dat je website minimaal beschermd is met een antivirusplug-in met firewall, of beter nog.. laat je website beveiligen!

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties