vragen over de wordpress database
Leestijd: 3 minuten
Leesniveau: wordpress leesniveau
Waardering:
4
(1)

Veelgestelde vragen over de database van WordPress

De database van WordPress is prima. Toch zijn er veel onduidelijkheden over, vragen en ontstaan er weleens problemen wanneer een database verhuist wordt.

We geven antwoord op enkele veelgestelde vragen van de WordPress database!

Veelgestelde vragen over de database van WordPress

 1. Heeft de database van WordPress een limiet?
  Nee, er is geen limiet. Je kunt zoveel berichten en pagina’s opslaan als je wilt net als bij een andere database.
 2. Waar staan mijn berichten in de database?
  De berichten en pagina’s staan allemaal in de _post table.
 3. Wat is een prefix?
  Een prefix is een voorzetsel voor een tabel. Vaak is dit wp_ maar je kunt dit voor de veiligheid beter aanpassen naar een unieke prefix.
 4. Zijn de gebruikers-accounts in de database van WordPress veilig?
  De wachtwoorden van een gebruiker wordt opgeslagen in een MD5 codering, maar hou er rekening mee dat andere gegevens ongecodeerd de database in gaan.
 5. Waar vindt ik mijn database?
  Die heeft je webhost op een aparte locatie staan. Om de database te kunnen beheren ga je via het hostingpanel, Cpanel of Directadmin naar de beheertool “phpmyadmin”.
 6. Wat is mijn gebruikersnaam en wachtwoord van de database?
  Die kunt je vinden in de e-mail die je van je webhost hebt gekregen bij het registreren en/of afnemen van het hostingpakket.
  Mocht je die e-mail niet meer hebben kun je ook op de server kijken van je website, daar staat een wp-config.php bestand met de database-naam, gebruikers-naam en het wachtwoord.
 7. Wat is localhost?
  Localhost kun je bij 70% van de webpakketten invullen als adres voor de mysql database. In enkele gevallen is het afwijkend of niet gedefinieerd waardoor je echt een adres nodig hebt.
 8. Hoe groot is een database?
  Even grofweg gemiddeld:
  Een informatieve WordPress website: 5-19 MB
  Een website met 50 pagina/s of berichten: 30-45 MB
  Een gemiddelde WordPress WooCommerce webshop: 50-60 MB
  Een grote WordPress WooCommerce webshop: 95-150 MB
  Een drukbezochte nieuwssite met dagelijks artikelen: Groeit met 70-125MB p/jaar
 9. Waarom wil WordPress ineens een nieuwe installatie uitvoeren op mijn bestaande website?
  Als WordPress geen tables ziet gaat die standaard naar een installatie-pagina.
  Het komt ook voor wanneer de wp_ prefix (zie punt 3) niet goed staat en WordPress daardoor de database tables niet kan vinden.

Hopelijk zijn je vragen beantwoord. Heb je een vraag die hier niet bij staat?
Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina.
Wij doen ons best om de vragen te beantwoorden die in de reacties geplaatst worden, en wie weet nemen we de oplossing direct op in ons artikel!

 

Wat vindt je van dit artikel?

5
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Mitchell
  Mitchell says:

  Deze week ontdekte met Anti-Malware from GOTMLS.NET dat een van mijn websites in de datebase base64 code was geinjecteerd. Bij de eerste scan gaf de plugin niets. Na updates van de virus definities gaf de scan aan dat in 8 berichten base64 code zat. De plugin opdracht gegeven ze te verwijderen, waar daarna waren allerlei pagina’s “beschadigd”. Een andere plugin Malcure gaf aan dat de injectie op 14 mei was gebeurd. Een backup van een datum ervoor, 29 maart, teruggezet. Nog steeds was de base64 code aanwezig. Weer de eerste plugin opdracht gegeven de malware te verwijderen. Nu ging het goed. Geen beschadigde pagina’s. Daarna iedere dag gescand. Alles schoon.
  Het lijkt erop dat in de backup van 29 maart de malware nog niet veel gedaan had. Maar latere backups gaven steeds problemen. Hoe zouden jullie dit aanpakken en verwachten jullie dat er nog ergens backdoors zijn blijven zitten?

  Beantwoorden
  • WPbeveiligen
   WPbeveiligen says:

   Base64 wordt soms gebruikt voor het weergeven van afbeeldingen/svg’s. En in sommige gevallen zelfs voor bepaalde functies binnen plugins. Daarom is het belangrijk zelf te kijken welke base64 je verwijderd.
   Wat nogal lastig kan zijn omdat het om base64 gaat 😉
   Maar dan kun je kijken of de code in de plugin hoort, ofwel standaard zit bij het opnieuw downloaden. Zo weet je dat het geen nieuwe hack is die er niet thuis hoort.

   Wij vergelijken de nieuwe downloads met de huidige om te zien of base64 er hoort te staan. Als er hacks staan gaan we door de gehele website heen om backdoors en andere bestanden te vinden die base64 code’s weer terug kunnen zetten.

  • WPbeveiligen
   WPbeveiligen says:

   Het is gemakkelijk, dan hoef je geen adres in te vullen.
   Local is de webserver in dit geval.