Shared webhosting

Wat is..
datum-geschreven 13 jul 2022

Shared webhosting zegt je misschien niet zoveel, totdat we het in t’ Nederlands vertalen. Simpelweg: Gedeelde webhosting.

Eigenlijk is ieder hostingpakket gedeeld, het huren van een server kost al snel honderden euro’s per maand en dat wil niemand uitgeven.

Wat doet de webhoster dus? Die knipt de server-capaciteit op in delen.

Belangrijk is om te beseffen bij Shared webhosting

Het aantal websites waarmee je de server deelt kan impact hebben op de laadsnelheid van jouw website. Bij de goedkoopste hostingpakketten deel je een server mogelijk met 100-250 andere websites!

Het risico van een Shared server

  1. Als 1 van die websites in een “loop” beland – het oneindig herhalen van een servercommando kan de server traag worden waardoor de laadtijd van je website zomaar omhoog schiet naar 10-15 seconden. Een loop wordt niet altijd even snel ontdekt en kan weken doorgaan.
  2. Als een website op de server aangevallen wordt met een DDOS aanval kan jouw website onbereikbaar worden. Dit is meestal met 1, maximaal 2 dagen opgelost doordat de webhost de aangevallen website offline haalt of verhuisd van server.
  3. Als websites campagnes starten, advertising kan dat zorgen voor bezoekerspieken waardoor je website tijdelijk traag wordt. Dit kan meerdere keren per maand/jaar voor blijven komen.
  4. Als een website door malware geïnfecteerd raakt kan die gaan spammen, dat betekent dat er honderden e-mails vanaf de server verzonden wordt waardoor de server na enkele dagen tot een week op de blokkade-lijsten komt te staan van veel internetdiensten zoals internet-providers, e-maildiensten. Daardoor word e-mail van jouw website ook geblokkeerd!

De overweging, wel of geen shared hostingpakket?

keuze hostingpakket kosten

Kleine informatieve website

Als je een kleine informatieve website hebt zal zo’n Loop of DDOS aanval niet veel uitmaken, de webhoster zorgt er meestal voor dat de server binnen 4-48 uur weer werkt en je website weer goed bereikbaar is.

De Shared hostingpakketten heb je vaak al voor 3-10 euro per maand, die worden vaak “Basic, Standaard of Starter” genoemd. Daar staan meestal veel andere websites op.

Webshop

Als je een webshop hebt met veel bezoekers kun je het beste een hostingpakket kiezen waar minder andere websites op staan.

Voor een webshop pakket betaal je zomaar tussen de 25-50 euro per maand. Zo’n pakket wordt dan een Webshop, Zakelijk of Premium pakket genoemd.

Grote bedrijfswebsite of drukbezochte website

En als je écht zeker wilt weten dat je geen last van andere websites hebt, als je bijvoorbeeld een drukbezochte website hebt met duizenden bezoekers, neem dan een Dedicated pakket. Dan heb je een toegewezen capaciteit van de server dat los staat van andere pakketten.

Voor een DDS, die je dan het beste Managed (beheerd) kunt afnemen betaal je al snel 55-150 euro per maand.

Samenvatting: kies niet het goedkoopste hostingpakket van 1-2 euro per maand wanneer je website een belangrijke inkomstenbron voor je is die je geen dag kunt missen en neem een pakketje hoger wanneer je een webshop hebt.

LET OP: Vaak zie je een pakket dat geen 10-50 euro per maand kost maar slechts 1-5 euro per maand. Dat is vaak alleen de eerste maanden!! Daarna ga je de volle prijs betalen. Let daar dus op voordat je een pakket van 50+ euro aanschaft wat je maandelijks moet gaan betalen.

Meer WordPress: ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties