jQuery problemen

jQuery problemen
datum-geschreven 20 feb 2015

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik ben GEEN jQuery expert. CSS, HTML, PHP Photoshop en WordPress kan ik blind schrijven maar jQuery is nog altijd niet mijn favoriet. En met mij vele anderen.

Maar voor veel websites is het wel nodig om met jQuery werken, en daarom heb ik enkele tips & tricks waarmee je een stuk verder komt.

De basis van de jQuery library

De jQuery library is alleen een “bibliotheek” met javascript handelingen die je kunt oproepen met “gemakkelijke” codes.
Zonder elke keer het gehele script neer te zetten dat bijvoorbeeld het verslepen van een div mogelijk maakt, bevat de bibliotheek diverse uitgewerkte scripts die je alleen maar aan hoeft te roepen.

Het is een library die herkend wordt door de meeste browsers en zo niet alleen op de computer werkt maar ook op de mobiele browser of die van tablets.

De jQuery library inladen

Je kunt de library downloaden van jQuery.com waarna je er naar linkt in de header van je website, of je kunt de library extern laden.

Google host er diverse:

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/
libs/jquery/2.1.3/jquery.min.js”></script>

Nog een belangrijke tip: laadt je jQuery database direct in voordat je het script gaat uitvoeren. De volgorde hiervan is belangrijk voor het functioneren aangezien later ingeladen jQuery in geval van meerdere scripts geen werking heeft.

 

Welke versie van jQuery is nu actief?

Allereerst, de grootste problemen zijn de WordPress plugins die allemaal hun eigen jQuery laden. Maar welke is nu actief?

Dit kun je controleren door het volgende in de code te zetten.

<script>
if (typeof jQuery != ‘undefined’) {
// jQuery is loaded => print the version
alert(jQuery.fn.jquery);
}
</script>

jQuery versienummers en de verschillen

jQuery heeft diverse verschillen, zo is de 2.0 library ontwikkeld zonder de werking in Internet Explorer 6,7,8.

De 1,1+ versies kregen functies erbij, kortom je kunt niet “zomaar” een library koppelen aan een stuk code. De functionaliteit moet wel in dat versienummer zitten.

Wat is dan de .min versie?

De .min versie is de minified variant waarbij comments en structuur weggelaten zijn. Deze versie is iets kleiner en wordt dus sneller geladen.

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jordy

Misschien een domme vraag, maar waar moet de code ingezet worden? Of kan ik daar beter van weg blijven als leek?