Een domeinnaam kiezen – 10 dingen waar je op moet letten

Een domeinnaam kiezen – 10 dingen waar je op moet letten
datum-geschreven 10 mei 2021

Er zijn diverse factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een domeinnaam.
We hebben 10 belangrijke punten met uitleg voor je op een rijtje gezet:

  1. Gebruik de juiste extensie (.nl, .com, .org)
    Als je zaken doet in Nederland is NL de meest gebruikte domeinnaam. COM gebruik je wanneer je internationaal zaken wilt doen. ORG wordt vrij weinig gebruikt maar als je een grote organisatie hebt of je gewenste domeinnaam niet beschikbaar is bij .nl kun je .org overwegen.
  2. Gebruik ‘niche’ of specifieke zoekwoorden in je zoektocht naar de juiste domeinnaam
    Dit is vooral als je wilt scoren in Google, en je de juiste klanten wilt aantrekken. Je gebruikt dan geen globale namen zoals bijvoorbeeld “websites” maar je voegt er een plaatsnaam of ander begeleidend woord aan toe. Denk aan “websites amsterdam” of “WordPress websites”. Of zelfs nog specifieker “betaalbare WordPress websites”.
    Het begeleidende woord zal ervoor zorgen dat je hoger komt in de zoekresultaten wanneer mensen daarop zoeken. Zo strijdt je niet tegen duizenden andere websites die het zoekwoord al in hun domeinnaam hebben zitten.
  3. Kies voor een zo kort mogelijke domeinnaam
    Een domeinnaam moet gemakkelijk in te typen zijn, goed te onthouden zijn.
    Aan te raden zijn maximaal 2 woorden. Meer gaan mensen niet onthouden.
  4. Kies een domein naam die makkelijk is te typen, spellen en uit te spreken
    Als je zaken doet in Nederland, zorg dan dat je een Nederlandse naam hebt. Een domeinnaam die geen dubbele betekenis heeft, die niet op verschillende manieren te schrijven is. Als je de domeinnaam aan iemand verteld is het goed dat die persoon niet hoeft te vragen ,,Hoe schrijf je dat?” of 3x ,,kun je dat herhalen?”.
  5. Kies een domeinnaam die uniek, pakkend en makkelijk te onthouden is
    Kort, specifiek maar test je domeinnaam eens: vertel een bekende je domeinnaam en vraag een week later of die persoon nog weet wat je voor domeinnaam had opgenoemd.
    Doe die test bij 10-20 mensen, sommige zijn namelijk gewoon minder geboeid als je iets zegt en vergeten het daardoor weer 😉
  6. Vermijd dubbele letters, koppeltekens en nummers in de domeinnaam
    Een streepje in de domein-naam wordt vaak gebruikt als de originele domeinnaam al bezet is. Het brengt verwarring om streepjes en nummers te gebruiken. Ook bij het uitspreken. Vermijd die daarom!
  7. Denk lange termijn in plaats van korte termijn: laat ruimte over voor uitbreiding
    Als je domeinnaam te specifiek is, denk aan “Piets friet” kan dat je bedrijfsgroei of je dienst- en productmogelijkheden beperken. Zie maar eens bananen te verkopen onder de naam “Piets friet” 😉
  8. Handel snel voordat iemand anders de domeinnaam registreert
    Als je een bedrijfsnaam geregistreerd hebt bij de KvK en je hebt anderen verteld over je bedrijf inclusief de naam, wacht dan niet te lang met het registreren. Iedereen kan een domeinnaam registreren, zelfs je concurrent of iemand die de naam ook briljant vindt! En ja, dit gebeurd wel eens!
  9. Controleer of de domeinnaam geen handelsmerk is of al wordt gebruikt
    Er zijn duizenden namen in gebruik, je moet ervoor zorgen dat de naam die je wilt gebruiken niet in hetzelfde land gebruikt wordt waar jij zaken doet. Als de domeinaam een uitspraak is van een bedrijf, of deel is van een bedrijf kun je een brief krijgen met verzoek tot overdragen van de domeinnaam. En dat zou zonde zijn van je tijd.
  10. Controleer je domeinnaam in google translate en in Google
    Vooral bij korte domeinnamen loop je het risico dat de domeinnaam een scheldwoord is in een andere taal. Of deel van een woord wat je liever niet gebruikt. Of klinkt als een woord wat je liever niet uitspreekt.
Meer WordPress: ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties