Statistieken over de veiligheid van websites

Statistieken over de veiligheid van websites
datum-geschreven 21 mei 2016

Met meer dan 1 biljoen websites (lees: 1,000,000,000!!) kun je begrijpen dat het een enorme markt is voor zowel websitebezoekers maar ook voor hackers.

Stel je eens voor, dat je 1% kunt infecteren met je eigen reclame!

Dat wordt veel geprobeerd. In de wetenschap dat 1/3e van alle websites gemaakt zijn met WordPress, Joomla en Magento, zijn deze systemen ook een groot doelwit van hackers.

De rapportage van Sucuri laat zien dat de cybercriminaliteit de afgelopen jaren sterk is toegenomen.

Lukt het de hackers om websites massaal te hacken?

De vraag of het hackers lukt om websites massaal te hacken hangt vooral af van de manier waarop met websites om wordt gegaan.

Een grafiek op Sucuri laat zien dat WordPress het meeste geupdate wordt van alle bovengenoemde systemen.

Tevens lanceren de ontwikkelaars achter WordPress met rap tempo beveiligingsupdates met nieuwe en verbeterde methodes om websites veiliger te maken. Ook zijn er diverse artikelen waarmee ze gebruikers op de hoogte te stellen van de risico’s die bepaalde gewoontes met zich meebrengen en hoe de website goed beschermd kan worden tegen hackers en hackscripts.

Toch spreekt Sucuri over meer dan 11000 gehackte websites in het eerste kwartaal van 2016. Dit zijn alleen al de websites die bij hun zijn aangemeld of in beheer zijn.

Het updaten van de plugins en CMS-en blijkt niet genoeg om de hackers en scripts te stoppen!

Plugins, de zwakke schakel

De plugins blijven een zwakke schakel. Hoewel de heren van WordPress alles doen om een veilig CMS online te zetten, zorgen plugins met XSS lekken ervoor dat de website alsnog open staat voor injecties.

De Timthumb, Revslider en Gravityforms zijn krachtige plugins die veel gebruikt worden, maar niet vaak genoeg bijgewerkt worden door gebruikers. (Samen zijn ze goed voor 25% van alle lekke websites!)

Wat doen deze plugins:
Revslider  wordt gebruikt om mooie sliders te maken met call-to-action content en de Gravityforms om formulieren op te zetten met een groot aantal flexibele mogelijkheden.

De meest voorkomende problemen bij gehackte websites

In de top 3 problemen die veroorzaakt worden door gehackte websites staat de “backdoor” op nummer 1. Dit lijkt onschuldig maar de “open deur” geeft hackers ieder moment de gelegenheid om met je website te doen wat ze willen!

Nummer 2 van de problemen die een hack(er) veroorzaakt is natuurlijk de malware. Kortom: de reclame die je website gaat tonen via spam of links in je website. Of erger nog, de bestanden die je computer besmetten en zo reclame gaan tonen die de hacker wenst. (Dit maakt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk en goede antivirus is voor je computer)

Op nummer 3 staat de SEO spam, dat zijn de links naar producten die de hacker of een betalende partij verkopen.

1-op-de-5 sites wordt na een hack voorzien van een script dat via je website gaat e-mailen (zeer schadelijk voor de reputatie van je website).

En ook het verbouwen van het uiterlijk van je website en het direct doorsturen van een bezoeker, zijn de grovere methodes die 1-op-de-10 websites treffen.

Wat kun je doen tegen hackers?

De informatie die we net hebben beschreven, laat zien dat plugins, verkeerde gewoontes en de populariteit bijdragen aan het hoge aantal gehackte websites.

Dit kun je helaas niet simpel verhelpen door op tijd de updates te doen. Er is meer voor nodig.

Hackers moeten tegengehouden worden in hun pogingen en geautomatiseerde scripts moeten beperkt worden. Zelfs als een lekke plugin de website open zet voor hackers.

Een antivirus plugin voor WordPress die meer dan 100+ bekende lekken dicht en veel methodes van hackers opvangt, is geen luxe meer maar noodzaak om te voorkomen dat je website een gemakkelijk doelwit wordt!

Download de Nederlandse antivirus voor WordPress nu!

Meer over het beveiligen van je WordPress website vind je ook in het artikel ‘Serieus, je moet je WordPress website nu echt beveiligen‘.

 

 

Meer WordPress: , , ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties