Wat is de Htaccess?

Wat is de Htaccess?
datum-geschreven 24 mrt 2024

Wat is de Htaccess?

De Htaccess is een bestand die de server aanstuurt, het helpt om:

  • Bezoekers te verwijzen
  • De server en website te beschermen tegen hackers
  • Om IP adressen te blokkeren
  • In WordPress zorgt het voor een nette linkstructuur
    En meer, lees verder!

Waar kun je de Htaccess vinden?

Tussen de andere bestanden, meestal zoal in de root. Ofwel de public_html, hoofdmap van je website. Maar de Htaccess kan ook in onderliggende mappen geplaatst worden om die te beschermen tegen ongewenste bezoekers.

De Htaccess in WordPress

WordPress heeft een Htaccess bestand met onderstaande code nodig om technische urls om te zetten naar leesbare url’s – De zogenoemde Pretty Permalinks – die zowel voor de zoekmachines als voor bezoekers een stuk fijner werken.
# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
RewriteBase /
RewriteRule ^index\\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress

De kracht van Htaccess

De Htaccess is eigenlijk onmisbaar voor iedere website, in de simpelste vorm doordat het bijvoorbeeld bezoekers naar een veilige https verbinding kan sturen als die de onveilige http versie van je website op proberen te zoeken.

Of door het “verplaatsen” van toegangsadressen.

Door het verwijzen van bezoekers vóórdat ze je server belasten door je website te laden. Heel belangrijk als het om duizenden bots gaat!

Wat denk je van het verwijzen van bezoekers naar nieuwe adressen in je website? Als je de pagina of berichtnaam (in WordPress Slug) veranderd hebt.

De Htacces is heel veelzijdig, soms erg eenvoudig, misschien zelfs ouderwets? Maar daardoor juist heel krachtig!

Het Htaccess bestand voor hackers

Als hackers toegang krijgen tot de Htaccess plaatsen ze vaak doorverwijzingen naar hun eigen website! Dat zorgt ervoor dat bezoekers die op jouw website komen zonder dat je website laadt direct doorverwezen worden naar de website van de hacker.

Meestal is die website een verkoopsite, soms een gokwebsite of een website waar weer andere illegale activiteiten zoals het stelen van gegevens op de planning staan.

Extra weetjes over de Htaccess

Een Htaccess bestand werkt onder andere op mapniveau, dat betekend dat je een Htaccess in de root (public html) kunt hebben maar in de onderliggende mappen ook Htaccess bestanden die per map bepalen wat er gebeurt met de bezoekers van die map ofwel dat adres.

Htaccess is eigenlijk niet de naam van het bestand, het is een extensie zonder naam

De Htaccess is één van de eerste bestanden die geladen wordt wanneer een website bezocht wordt. Vandaar ook zijn kracht!

Op de server staat het Htaccess met een punt ervoor! .htaccess Weet je waarom dat is? Dat is zodat het bestand verborgen wordt voor buitenaf! Je wilt natuurlijk niet dat iedereen het bestand zomaar kan lezen!

 

Meer WordPress: , ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties