Hacked content detected, now what?

Hacked content detected, now what?
datum-geschreven 24 Nov 2023

Als je een bericht van Google ontvangt waarin staat dat er gehackte inhoud is gedetecteerd op je WordPress-site, kan dat inderdaad erg vervelend zijn. Hier zijn enkele antwoorden op de vragen die je mogelijk hebt:

Hoe komt het dat de website plotseling gehackt is?

Een van de meest voorkomende oorzaken van een gehackte website is een kwetsbare plugin of thema. In ongeveer 15% van de gevallen is WordPress zelf de boosdoener, maar dat gebeurt meestal alleen als je WordPress al langer dan 1-3 jaar niet hebt bijgewerkt. Hackers testen plugins om kwetsbaarheden te vinden waarmee ze kunnen inbreken op WordPress-websites. Zodra ze een lek vinden, verspreiden ze een script op internet dat zoekt naar alle websites met die specifieke plugin, waarna ze hun injectie uitvoeren. Deze injectie kan bestaan uit kwaadaardige code waarmee ze reclame kunnen maken via jouw website, wat vaak wordt gezien als ongewenste reclame of phishing door Google.

Wat kan ik doen om de website weer te herstellen nadat er gehackte inhoud gedetecteerd is?

De gemakkelijkste en meest betrouwbare manier om je website te herstellen en te beveiligen is door een gespecialiseerd bedrijf zoals WPbeveiligen in te huren. Zij hebben ervaring in het herstellen en beveiligen van WordPress-websites en kunnen je site weer veilig maken. Als je WPbeveiligen inschakelt, krijg je vaak ook garanties op het herstelproces, wat voor extra gemoedsrust zorgt.

Als je echter zelf je WordPress-website wilt herstellen, zijn hier enkele basisstappen:

1. Gebruik de gratis scanner van Sucuri om te achterhalen waar de gehackte bestanden zich bevinden.
2. Maak een volledige backup van je website, inclusief alle bestanden en de database.
3. Verwijder de gehackte bestanden en kwaadaardige code. Let op dat deze code vaak geëncodeerd kan zijn om ontdekking te voorkomen.
4. Update alle plugins, WordPress zelf en waar mogelijk ook het thema naar de nieuwste versies.
5. Beveilig je WordPress-website met een goede antivirusplugin specifiek voor WordPress.

Houd er rekening mee dat het herstellen van een gehackte website een complex proces kan zijn en dat er mogelijk meer stappen nodig zijn dan hierboven beschreven. Het is altijd verstandig om een expert in te schakelen als je niet zeker weet wat je doet.

Hoe voorkom ik de melding van Google dat er gehackte inhoud gedetecteerd is?

Om te voorkomen dat Google gehackte inhoud detecteert op je website, kun je de volgende maatregelen nemen:

1. Gebruik een goede antivirusplugin specifiek voor WordPress om potentiële bedreigingen te detecteren en te blokkeren.
2. Verwijder ongebruikte plugins en thema’s van je server.
3. Beperk het aantal geïnstalleerde plugins tot een minimum en houd ze up-to-date.
4. Regelmatige updates van WordPress, plugins en thema’s zijn essentieel. Maak altijd een backup voordat je updates uitvoert.
5. Controleer of je hostingprovider goede beveiligingsmaatregelen heeft om aanvallen tegen te houden en de gegevens van websites van elkaar te scheiden. Dit is vooral belangrijk in gedeelde hostingomgevingen.

Door proactief te zijn en goede beveiligingspraktijken te volgen, kun je de kans op een gehackte website aanzienlijk verkleinen.

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties