Je website in meerdere talen tonen is belangrijk als je een internationaal bedrijf hebt. Hoewel Nederland zakelijk gezien veel te bieden heeft, wil je het bedrijf wel eens breder inzetten. Denk aan de Engelse markt, of de Amerikaanse. Wij hebben op het moment van schrijven 16.8 miljoen inwoners in Nederland maar in Amerika wonen 318 miljoen mensen!
Dat is een grote markt!
Je website tonen in meerdere talen met een plugin
Er zijn enkele plugins op de markt, denk aan WPML en PolyLang en Stella free.
WPML kost wat maar is de meest bekende plugin en WPML biedt de meeste ondersteuning. Er zijn diverse plugins die WPML certified zijn wat inhoudt dat ze goed samenwerken met de WPML plugin. WPML staat voor WordPress MultiLangual en is al geruime tijd online te vinden.
Onderstaand een screenshot van de eenvoudige vertaalmogelijkheid binnen pagina’s en berichten.
WPML staat goed bekend maar kost ook enkele centen.
(echter, als bedrijf kun je dat afschrijven)
Wanneer je WPML hebt geïnstalleerd, heb je diverse functies tot je beschikking. De optie die je simpelweg het meeste zult gebruiken is de vertaalmogelijkheid.
Je drukt op het “plusje” of op het “potlood” om een pagina in een andere taal aan te maken of te bewerken.
Zoals genoemd is de WPML plugin flexibel en kun je meerdere aspecten aanpassen en diverse plugins werken ook samen met de WPML waardoor je de “stringtranslation” kunt gebruiken om bepaalde plugins ook meertalig weer te geven.
Dw WPML hebben wij bij 9/10 klanten mogen installeren waarbij 6/10 er zelf al gebruik van maakten of de voorkeur gaven voor die plugin omdat ze die ergens anders al gebruikt hadden.
Een echte aanrader dus!
Maar de WPML is bepaald niet gratis en kost op moment van schrijven $39 per jaar of $189 op lifetime basis.
Een goedkope oplossing, Stella!
De Stella plugin die als Free en Premium beschikbaar is kun je een stuk gemakkelijker betalen met z’n $14.99.
Wij hebben de Free versie geprobeerd en als je simpelweg een plugin zoekt die de berichten of pagina’s vertaald ben je goed op weg met de Stella.
Wij kochten de premium met het bescheiden bedrag van $14,99 en konden daarmee enkele klanten blij maken.
Simpel maar effectief
Het mooie is dat de plugin de vertalingen op 1 pagina weergeeft waardoor je snel kunt schakelen!
Wij gaan direct door naar PolyLang want Stella is effectief maar zeer basic.
PolyLang
Zoals je las hebben wij WPML bij 9/10 websites in gebruik dus PolyLang was al even geleden. We hebben de nieuwste versie geïnstalleerd om te kijken hoe die ook alweer werkte!
Het was even puzzelen, bij instellingen kon je na installatie één of meerdere talen kiezen die daarna netjes zoals de WPML verschenen in het overzicht van de pagina’s en berichten.
Gezien dat wij een gratis versie gebruikten ziet het er niet slecht uit, je moet je even inlezen maar dat is meestal zo als je meertalige plugins gaat gebruiken!
Enjoy!
Deze bovenstaande zijn de beste WordPress plugins die wij kennen en gevonden hebben.
Deel je ervaring als je plugins kent die WordPress meertalig maken, deel je ervaring met de WPML, PolyLang en de Stella plugin!
In het verleden heb ik weleens een simpele website gemaakt in twee talen. Dat deed ik door gewoon ieder pagina te kopiëren en te vertalen. In het hoofdmenu zette ik dan een vlaggetje waarop je kon klikken om naar de andere taal om te schakelen. Dan heb je toch geen plugin nodig? Het is wel zo dat het thema de mogelijkheid gaf om met meerdere hoofmenu’s te werken.
Dat is een goede optie die ik ook weleens gebruikt heb.
En om dan te zorgen dat widgets vertaald worden een 2e sidebar zodat de widgettitels in 2 talen aangemaakt kunnen worden.
Is 1x wat meer werk, maar als je jaren gebruik wilt maken van de website is het de moeite waard.
@marscha,
We zijn het met je eens. Het is heel wat werk om alle pagina’s te vertalen maar uiteindelijk loont het wel. GOOGLE herkent de moeite die je steekt in pagina’s en vertaalde tekst. Hun systeem om de bezoekers de beste ervaring te tonen gaat heel ver maar is ook heel geavanceerd. Het is een miljoenenprogramma wat ze hanteren maar als bezoeker van de Google zoekmachine merk je ook wel dat ze direct weergeven waar je naar zoekt! En dat tussen miljarden websites. Doe het ze maar eens na 😉
Wat een baan is dat zeg! Het is dat ik geen budget heb anders zou ik het aan een ander vragen. Je beschrijving is helder maar dan moet je de plugin nog aanpassen zodat er talen in staan en daarna nog iedere taal voorzien van tekst. En ik heb maar 5 pagina’s ken je nagaan maar stel je hebt er 10 dan keer 5 talen ben je een eeuwigheid bezig. Een vertaaloptie zou dan wel makkelijk zijn zoals die van Google zodat je paginas automatisch vertaald worden ik heb het eerder gezien maar dat is dan heel moeilijk te lezen. Beetje gebroken engels en nederlands waarbij de grammatica ontbreekt. Ik heb gehoord dat Google dat ondetussen ook al een tijdje doorheeft en de pagina dan als waardeloos beziet.. :/