Je hebt net een mooi artikel geschreven of een interview gedaan en daar uitgebreid verslag van gedaan. Het laatste wat je wilt is dat iemand je artikel zomaar kopieert en op zijn eigen website vertoont.
Iedereen weet hoe makkelijk het is om teksten te kopiëren. Je selecteert tekst, rechter muisklik – Knippen, en bij je eigen website Plakken.
Is het kopiëren van teksten volledig tegen te houden?
Jammer genoeg niet volledig, de programmeurs en echte content-dieven weten meerdere manieren om de tekst toch van een website af te halen. Maar je kunt het wel zo moeilijk mogelijk maken!
Diefstal van teksten tegenhouden via een plugin
De plugin “WP Content Copy Protection & No Right Click“. Is 1 van de beste manieren om het een stuk moeilijker te maken om teksten van je website te kopiëren.
Wat maakt deze plugin een goede oplossing tegen diefstal van teksten?
- De plugin blokkeert de mogelijkheid om te Knippen & Plakken middels rechter-muisklik
- De sneltoetsen CTRL-C & CTRL-V worden ook geblokkeerd
- De mogelijkheid om tekst te selecteren door er met je muis overheen te gaan wordt geblokkeerd
Tot slot heeft de plugin ook methodes waardoor afbeeldingen niet zo gemakkelijk gekopieerd kunnen worden. Het “opslaan als” en het slepen wordt geblokkeerd.
Hoe effectief is deze plugin nu?
De gebruikte methodes van deze plugin is voor 70% van de bezoekers effectief genoeg om kopiëren van teksten te voorkomen.
Goh, is mijn tekst eigenlijk al gekopieerd door anderen?
Je kunt heel gemakkelijk zien of teksten gekopieerd zijn. Wanneer je een zoekopdracht invoert bij Google, zet je de tekst dan in “quotes”.
Als voorbeeld neem je gewoon een zin uit een artikel, zet die met “quotes” in de zoekbalk bij Google en wacht af of er resultaten verschijnen van andere websites.
Als het goed is zie je alleen je eigen website terug 🙂
Teksten kopiëren, in hoeverre illegaal?
Spring niet meteen in de pen om een brief te schrijven naar de advocaat.
Kleine stukjes tekst mogen overgenomen worden. Enkele zinnen.
Hierbij is het natuurlijk wel netjes als ze refereren naar de bron, in dit geval jouw website.. maar dit is niet verplicht.
Als het gaat om complete artikelen, dan kun je enkele stappen ondernemen
Sommeer de eigenaar van de website, of de persoon die de teksten geplaatst heeft om je teksten te verwijderen, of wanneer je daar meer belang bij hebt: om je als bron in/of onder het artikel te tonen.
Als je er GEEN financieel nadeel door hebt, zie het kopiëren dan als bevestiging dat je een goed artikel hebt geschreven.
Maak je er niet te druk om, en ga verder met het schrijven van nieuwe geweldige artikelen!
Maar nu met de plugin om het kopiëren iets moeilijker te maken?!
Naast Google is het zeker goed om regelmatig populaire pagina’s door CopyScape.com te halen. Die vind net iets meer dan Google en ook verbouwde zinnen.
Daarnaast heb ik ondertussen geleerd dat ‘vriendelijk vragen’ alleen zinloze discussie oplevert en krijgen copycats per direct een sommatie met eis tot schadevergoeding. Met een eenmalig aan te schaffen voorbeeldbrief van Charlottes Law is er weinig ruimte voor discussie.
Het beste lijkt mij om degene die tekst gekopiëerd heeft, vriendelijk te vragen om de bron te vermelden. Een plugin om het moeilijker te maken, is er weer een die je zou willen weglaten.
Daar zit wat in, elke plugin is er 1 teveel die je weer moet updaten en een risico/lek kan vormen voor de website.
Maar het kan veel energie kosten om tekstdieven te bereiken en ze zover te krijgen dat ze je artikel weghalen of er een bronvermelding bijzetten.
Dan is voorkomen beter dan genezen.