Veelgestelde vragen over de database van WordPress

Veelgestelde vragen over de database van WordPress
datum-geschreven 7 jun 2020

De database van WordPress is prima. Toch zijn er veel onduidelijkheden over, vragen en ontstaan er weleens problemen wanneer een database verhuist wordt.

We geven antwoord op enkele veelgestelde vragen van de WordPress database!

Veelgestelde vragen over de database van WordPress

 1. Heeft de database van WordPress een limiet?
  Nee, er is geen limiet. Je kunt zoveel berichten en pagina’s opslaan als je wilt net als bij een andere database.
 2. Waar staan mijn berichten in de database?
  De berichten en pagina’s staan allemaal in de _post table.
 3. Wat is een prefix?
  Een prefix is een voorzetsel voor een tabel. Vaak is dit wp_ maar je kunt dit voor de veiligheid beter aanpassen naar een unieke prefix.
 4. Zijn de gebruikers-accounts in de database van WordPress veilig?
  De wachtwoorden van een gebruiker wordt opgeslagen in een MD5 codering, maar hou er rekening mee dat andere gegevens ongecodeerd de database in gaan.
 5. Waar vindt ik mijn database?
  Die heeft je webhost op een aparte locatie staan. Om de database te kunnen beheren ga je via het hostingpanel, Cpanel of Directadmin naar de beheertool “phpmyadmin”.
 6. Wat is mijn gebruikersnaam en wachtwoord van de database?
  Die kunt je vinden in de e-mail die je van je webhost hebt gekregen bij het registreren en/of afnemen van het hostingpakket.
  Mocht je die e-mail niet meer hebben kun je ook op de server kijken van je website, daar staat een wp-config.php bestand met de database-naam, gebruikers-naam en het wachtwoord.
 7. Wat is localhost?
  Localhost kun je bij 70% van de webpakketten invullen als adres voor de mysql database. In enkele gevallen is het afwijkend of niet gedefinieerd waardoor je echt een adres nodig hebt.
 8. Hoe groot is een database?
  Even grofweg gemiddeld:
  Een informatieve WordPress website: 5-19 MB
  Een website met 50 pagina/s of berichten: 30-45 MB
  Een gemiddelde WordPress WooCommerce webshop: 50-60 MB
  Een grote WordPress WooCommerce webshop: 95-150 MB
  Een drukbezochte nieuwssite met dagelijks artikelen: Groeit met 70-125MB p/jaar
 9. Waarom wil WordPress ineens een nieuwe installatie uitvoeren op mijn bestaande website?
  Als WordPress geen tables ziet gaat die standaard naar een installatie-pagina.
  Het komt ook voor wanneer de wp_ prefix (zie punt 3) niet goed staat en WordPress daardoor de database tables niet kan vinden.

Hopelijk zijn je vragen beantwoord. Heb je een vraag die hier niet bij staat?
Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina.
Wij doen ons best om de vragen te beantwoorden die in de reacties geplaatst worden, en wie weet nemen we de oplossing direct op in ons artikel!

 

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Mitchell

Deze week ontdekte met Anti-Malware from GOTMLS.NET dat een van mijn websites in de datebase base64 code was geinjecteerd. Bij de eerste scan gaf de plugin niets. Na updates van de virus definities gaf de scan aan dat in 8 berichten base64 code zat. De plugin opdracht gegeven ze te verwijderen, waar daarna waren allerlei pagina’s “beschadigd”. Een andere plugin Malcure gaf aan dat de injectie op 14 mei was gebeurd. Een backup van een datum ervoor, 29 maart, teruggezet. Nog steeds was de base64 code aanwezig. Weer de eerste plugin opdracht gegeven de malware te verwijderen. Nu ging het goed. Geen beschadigde pagina’s. Daarna iedere dag gescand. Alles schoon.
Het lijkt erop dat in de backup van 29 maart de malware nog niet veel gedaan had. Maar latere backups gaven steeds problemen. Hoe zouden jullie dit aanpakken en verwachten jullie dat er nog ergens backdoors zijn blijven zitten?

Jordy

Localhost? Wat is het nut ervan? Je website staat toch niet op je eigen computer?

Frans

Veel providers hebben en wizard om zelf WordPress te installeren. Dan kun je ook zelf het wachtwoord voor de database opgeven.