lettertype
Leestijd: 3 minuten
Leesniveau: wordpress leesniveau
Waardering:
3
(1)

Typografie – Basic lettertypen & Generated fonts

Wanneer je een website ontwikkelt of laat ontwerpen is die vooral bedoeld voor het weergeven van informatie. Denk aan persoonlijke informatie en productinformatie voor verkoop en/of business. Het opvallende aan veel websites is dat er door webdesigners gelet wordt op aspecten zoals de vormgeving, er wordt ook veel tijd besteed aan kleurgebruik en aan afbeeldingen. Kortom de globale uitstraling die de website heeft.

Wat veel vergeten wordt, en vaak ook erg saai gevonden wordt is de keuze van de lettertype. (Ook wel typografie genoemd)
Dit terwijl het zeer bepalend is voor de bezoeker of letters te lezen zijn, of letters chique zijn of zakelijk zodat zij de juiste gevoelswaarde krijgen.

Over welke lettertypen beschikt de browser standaard?

Standaard heeft de browser beschikking tot enkele soorten, voornamelijk de soorten die windows/mac ondersteunen.  Denk hierbij aan:

GGeorgiaChique
AArialStrak en zakelijk
VVerdanaRegulier
HHelveticaHelder en strak
cCourier NewOud formeel, typemachine
IImpactOpvallend, dik, belangrijk
NTimes new romanChique als voor een brief
 CComic SansLosjes, Komisch


Er zijn nog meer lettertypen maar die lijken veel op deze, dat zijn variaties.

Het verschil tussen deze basic lettertypen zijn gemakkelijk te onderscheiden. Arial, Verdana, Helvetica, Impact zijn vrij strakke lettertypen zonder de puntige of ronde hoekjes. Georgia en New times roman hebben sierlijker vormen en extra hoekjes die de lettertypen een chiquere uitstraling geven. En over Comic Sans willen we het niet hebben, deze vrolijke lettertype wordt te veel voor serieuze websites gebruikt terwijl het vooral Comic is, denk hierbij aan clowns, kermis en grappige verhalen.

De meest gebruikte lettertypen

Het verschil tussen de basisvormen van fonts: Arial, Verdana en Helvetica worden vrijwel het meeste gebruikt. Deze zijn ook op kleine schermen, smartphones en dergelijken goed te lezen. Ze bevatten weinig extra hoekjes (pixels) en zijn recht.

Als je wilt wisselen tussen tekststylen  om de website interessanter te maken kunnen we je aanraden om dikgedrukt, of cursief te gebruiken of wellicht een grotere variant van een lettertype. Meer dan 1 (max 2) lettertypen op 1 pagina zijn een absolute afrader!

Dat wat betreft de basic lettertypen die de afgelopen jaren veel zijn gebruikt bij websites.

Dynamisch gegenereerde fonts

Dynamische fonts zijn sinds de opkomst van functioneel Jquery goed te genereren voor zowel de nieuwere browsers als de oudere en de meeste smartphones! En dat is goed nieuws voor webprogrammeurs en gebruikers van Content Management systemen die gemakkelijk mooie fonts willen gebruiken voor titels en navigatie van de website. De crossbrowser scripttaal jQuery genereerd lettertypes die standaard niet vertegenwoordigd worden door de browsers en/of de besturingssystemen.

De nieuwe fonts en zoekmachine’s

Het belangrijkste aspect van de nieuwe technieken is dat ze ook s.e.o (zoekmachine) verantwoord zijn. Ze zijn goed leesbaar door zoekmachines aangezien de broncode niet wordt gewijzigd! Ze worden dynamisch gewijzigd voor het oog van de bezoeker!

Lees meer over de dynamische fonts.

Wat vindt je van dit artikel?

1
Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ester
    Ester says:

    Mijn document moet er serieus en chique uitzien, door deze website, Mathieu – WPbeveiligen.net, weet ik welk lettertype ik kan gebruiken, namelijk: Georgia en Times New Roman. Deze site is, zoals het al heet, een echt Ontwerpexpert. Bedankt voor de hulp, Ester

    Beantwoorden