Zou je WordPress nog wel gebruiken als start van een nieuwe website?

Zou je WordPress nog wel gebruiken als start van een nieuwe website?
datum-geschreven 23 mei 2015

WordPress lekken gevonden in alle versies voor 3.8 – updates nodig, WordPress 3.9 lek nog een update, lekken gevonden in WordPress 4.0, WordPress 4.1…

Deze nieuwsberichten lees je steeds vaker. Zoals ik in eerdere artikelen schreef, neemt WordPress een groot deel van het internet in beslag en richten grote aantallen hackers (lees hier waarom) zich op WordPress wat helaas succes heeft bij veel websites die niet up-to-date zijn.

De vraag die daardoor zowel bij mij en mijn klanten opkomt is daarom terecht:

Zou je WordPress nog wel gebruiken als basis?

Het antwoord is nog steeds: ja

Maar…

De jaren dat iedereen met een beetje lezen een WordPress online kon zetten, er een aantal plugins en een thema voor kon downloaden en klaar was met de site en het onderhoud, zijn voorbij.

Is WordPress slechter geworden?

WordPress is niet slechter geworden. WordPress is nog steeds in handen van de ontwikkelaars die met hart en ziel aan de verbetering van dit systeem werken.

Elke keer wanneer een lek bekend wordt, zorgen ze ervoor dat er een veiligheids- update uitgebracht wordt. Kortom de kwaliteit is nog steeds hoog en de snelheid waarmee WordPress bijgewerkt wordt, is meegegaan met de nood.

Tevens is WordPress is nog steeds voorzien van wachtwoorden, de database en de laagdrempelige manier waarmee je websites op kunt zetten. WordPress stuurt nog steeds bij en zorgt hierdoor dat het 1 van de beste CMS-en blijft dat goed functioneert.

Hoe kun je WordPress dan zonder problemen gebruiken?

WordPress op zichzelf is een goed systeem, waar je echter rekening mee moet houden als je een WordPress website wilt opzetten.

Er zijn enkele “spelregels” die veranderd zijn door de vele pogingen van hackers en de diverse virussen die rondgaan op het internet.

De “spelregels” van WordPress in 2015

wordpress spelregels

  1. Gebruik maximaal 5-8 plugins
    Elke plugin is een deur die gebruikt kan worden door hackers. De plugins worden ook door programmeurs ontwikkeld die “het grote geld ruiken” en even snel een plugin maken zonder deze te updaten of te beveiligen wanneer er lekken (exploits) gevonden worden.
  2. Update WordPress op geregelde basis
    Niet elke update is gericht op veiligheid, je hoeft daarom ook niet elke update te volgen en kunt soms het beste wachten tot de kinderziektes uit de update zijn.
    Er zitten wel eens bugs in, en de plugin ontwikkelaars hebben ook even nodig om hun plugin bij te werken aangezien die wellicht hangen op de code van de vorige WordPress versie.
  3. Kies een unieke gebruikersnaam, wachtwoord en schermnaam
    1 van de eerste woorden die een spambot uitprobeert is je schermnaam, websitenaam, variaties daarvan.
    Kortom: wees creatief en gebruik geen “woordenboek woorden” en zet er een cijf#r en HooFdletter tussendoor.
  4. Een beveiligingsplugin zoals WordFence, Securi, Ithemes Security is geen overbodige luxe
    Deze plugins zorgen ervoor dat je gemakkelijk in kunt stellen of elke bezoeker door de mappen van je server kan bladeren, of de versie van WordPress zichtbaar is, waar het admin panel te vinden is, of bestanden schrijfbaar zijn, of lange query’s via de navigatiebalk gebruikt mogen worden, of tientallen inlogpogingen zorgen voor een ip-ban en meer.
    Om je WordPress website nog enigszins veilig te houden heb je 1 van deze plugins nodig.
    Let op: je moet deze dan ook goed instellen!
  5. Zorg ervoor dat er geen keyloggers op je pc staan
    Via kleine scripts van het internet, een pagina of een add-on in je browser kunnen ze je data opvangen en doorsturen. Zorg ervoor dat je een goede antivirus gebruikt op de pc.
    Tip: Avira heeft een goede gratis virusscanner!
Meer WordPress: , ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin

“Zou je WordPress nog wel gebruiken als start van een nieuwe website?”. Het net als met Windows. Het is steeds een voortdurende strijd tussen programmeurs die de software maken en programmeurs die hackscripts en virussen maken. Op je PC thuis moet je een virusscanner hebben en ook je website moet zoiets hebben. Ook blijft het noodzakelijk dat de software geupdate wordt. Dus ook WordPress en de plugins.