Zo herken je een virus bestand!

Zo herken je een virus bestand!
datum-geschreven 22 nov 2014

Voor mij als WordPress specialist is het gemakkelijk om te zien welke bestanden niet thuis horen op de server. Maar er zijn ook diverse manieren waarop jij een virus bestand of een spam bestand kunt herkennen!

Zo herken je een virus bestand

 • Het bestand heeft een andere wijzigingsdatum op de server.
  Alle bestanden hebben de wijzigingsdatum vanaf het moment dat je WordPress installeerde, maar het virus bestand heeft een recentere datum.
 • Het bestand heeft een code die onleesbaar is, allemaal cijfers en letters door elkaar.
  Het bestand is vaak gecodeerd, Het enige wat je dan kunt lezen is eval65. Dit is de encodering waarna de cijfers en letters komen. De server voert deze vreemde code uit als gewone php maar hij is voor mensen niet leesbaar zoals reguliere php wel is.
 • Het bestand heeft een vreemde naam.
  Aangezien bestanden niet te herkennen mogen zijn voor virusscanners van de server is de naam gegenereerd waardoor je random letters en cijfers krijgt als bestandsnaam.
 • Vaak staat het bestand in de httpdocs/root van de website.
  Aangezien mappen nogal eens wisselen richten de hackscripts zich vaak op de hoofdmap van je website. Maar de kans is ook redelijk groot dat er meerdere bestanden staan. Denk hierbij aan de wp-includes map en de uploads map.
 • Het bestand is 9-van-de-10x een .php bestand.
  Php bestanden kunnen scripts uitvoeren, meestal zijn het daarom php bestanden en heel soms html.

Dit zijn enkele mogelijkheden om bestanden te herkennen die door een script op je server gezet zijn. Echter als je WordPress lek is kunnen ze ook regels code in je bestaande bestanden injecteren. Die zijn daardoor lastiger te ontdekken.

Vaak zetten ze de regels code in de index.php, de header.php of in de WordPress core bestanden.

Let op! Als je de bestanden hebt verwijderd is het probleem niet opgelost. Daarna is het belangrijk dat je WordPress beveiligt en je zeker weet dat er geen enkele code meer in je website staat. Als er namelijk een zogenoemde backdoor in je website staat kunnen ze via die weg alsnog bestanden op je server plaatsen. En ja, dit gebeurt helaas vaak.

 

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Enige tijd geleden stonden in berichten van mijn website ineens hele reeksen letters, die niet in het bericht thuishoorden. Deze tekens waren alleen zichtbaar in de tekstmode van de editor. Verder merkte ik nog niets op de website. Is dat ook malware? Het stond dus niet in een php bestand.

Mike

Dat van die backdoor begrijp ik niet. Als alles gescand is en alle virussen verwijderd zijn, hoe komt het dan dat er nog een backdoor op de website kan staan?

jess verheij

altijd al geweten dat een hack eruit ziet als op het plaatje 😉