WordPress voert geforceerde update door

WordPress voert geforceerde update door
datum-geschreven 4 feb 2017

In WordPress 4.7.0 is een nieuwe API toegevoegd die onveilig blijkt te zijn.
De nieuwe REST API die standaard aan staat bij alle WordPress 4.7.0 releases kan worden gebruikt om berichten aan te passen, zonder dat je administrator rechten hebt.

Dit is de droom van iedere hacker! Het aanpassen van berichten zou er met geautomatiseerde injecties voor kunnen zorgen dat miljoenen sites ongewenste tekst, reclame en links gaan tonen.

Zwijgen is goud

De makers van WordPress kregen het lek te horen van een groot beveiligingsbedrijf. Vanaf dat moment hebben de ontwikkelaars achter WordPress overuren gedraaid om het lek te testen en op te lossen.
Om de hackers geen voorsprong te geven hebben ze de wetenschap van het lek stil gehouden en een geforceerde update doorgevoerd. Pas een week na de update van miljoenen sites is het nieuws naar buiten gekomen.

Wat is een geforceerde update?

Deze geforceerde update is anders dan iedere reguliere update. Je kunt er normaal gesproken voor kiezen of je WordPress automatisch wilt updaten of niet.
Deze update naar 4.7.2 is gefoforceerd doorgevoerd, ook bij website waar “automatisch updates” uit staat.

Wie zet automatische updates uit?

Je zou verwachten dat het automatisch updaten alleen maar voordelen heeft. Je hoeft zelf niet op te letten of er een update is en je website loopt nooit achter.

Maar soms.. zijn de plugins die je gebruikt niet up-to-date of worden er zelfs geen updates meer geleverd voor de plugins.

Op zo’n moment kan de nieuwe WordPress release botsen met je plugin waardoor de plugin niet meer werkt of errors op je website gaat tonen.
En als je dat niet doorhebt omdat de update automatisch gedaan is..

Wat doet WPbeveiligen met updates?

Bij websites met 2-5 plugins is het relatief veilig om updates automatisch door te laten voeren, maar als je spreekt over een website met 8-20 plugins.. Dan doen wij de updates liever handmatig, vooral in het geval van de plugins. Tussen het updaten checken wij de website om te zien of alles nog werkt, en wanneer er dan een error optreedt weten we direct waar het door komt!

Meer WordPress: ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Femke van Houts

Door deze update kreeg ik een foutmelding en nu is mijn site offline en kan ik niet meer inloggen in wordpress. WordPress zegt mijn username niet te kennen. HELP!!!