WordPress update 5.5 – Lazy Loading en de XML sitemap

WordPress update 5.5 – Lazy Loading en de XML sitemap
datum-geschreven 12 aug 2020

WordPress heeft Lazy Loading en een Sitemap toegevoegd. Evenals de mogelijkheid om te bepalen welke plugins wel-of-niet geupdate mogen worden.

Stuk-voor-stuk geweldige fucties!

Veel websites hebben Lazy Loading al aan staan

En dit kan botsen!

Voorbeeld: Een tijdje terug wilde een website ineens niet meer laden. Wat bleek, zowel Smush als een caching plugin wilden de afbeeldingen “uitgesteld laden“.
Want dat is wat Lazy Loading doet.

Lazy loading laadt de afbeeldingen wanneer ze in beeld komen en niet wanneer de pagina geladen wordt, met als resultaat dat de pagina’s in eerste instantie sneller laden.

Conclusie: Wanneer je website na de update niet volledig meer wil laden, kijk dan even of je een caching plugin hebt waar lazy loading aan staat en zet die uit.

NEXT: Xml Sitemaps

Xml Sitemaps voor de zoekmachines

Mijn persoonlijke mening is dat een Xml sitemap totaal niet nodig hoort te zijn. He? Wat?
Indien: Je een goede menu-structuur hebt en de pagina’s en berichten daardoor gewoon gemakkelijk te vinden zijn door zoekmachines.

Wat is een sitemap: De Xml sitemap is een plattegrond van je website.

Als je een SEO plugin gebruikt zoals Rank Math, All in one SEO of de meest bekende Yoast SEO is de kans groot dat je al een sitemap hebt.

Conclusie: leuk dat de sitemaps nu standaard in WordPress zit, maar in de basis moet je ervoor zorgen dat je website goed toegankelijk is voor gebruikers en zoekmachines.

Kies welke sitemap je wilt gebruiken, of je die van WordPress wilt gebruiken of de huidige die je SEO plugin biedt. Yoast heeft de sitemap (die veel uitgebreider is dan die van WordPress) vanaf nu standaard uit staan, die moet je voor nieuwe installaties dus aanzetten.
De standaard sitemap van WordPress uitzetten.. daar is op dit moment geen mogelijkheid voor om het uit te zetten. Tenzij je het indexeren van de website voor zoekmachines uitzet staat de xml sitemap standaard aan. FAIL!

NEXT: Wel-of-geen updates doorvoeren

Auto updates voor plugins en thema’s aan/uitzetten

Het komt voor dat de code van een plugin aangepast wordt door de codeur (zet die code extern!!) om beter te functioneren met je website. In dat geval kun je die niet updaten zonder dat de code verloren gaat of overschreven wordt met nieuwe code.

Je kunt plugins in WordPress 5.5 nu gelukkig uitsluiten van automatische updates!

auto update plugins

Conclusie: Het is aan te raden om een extern bestand te schrijven waarmee je een plugin aanpast, en dit niet in de plugin zelf aan te passen.. maar als het echt nodig is om een plugin aan te passen, of de plugin helpt je website om zeep na een update.. dan kun je die nu uitsluiten van updates.
Dit kun je doen via je admin > plugins. Je ziet naast de plugin een mogelijkheid om de automatische updates aan-of-uit te zetten.

Ps, zie je die mogelijkheid niet? dan staat de auto update waarschijnlijk volledig uit in je wp-config.php
Zoek deze lijn code op en verander False in True:
define('AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED', false);

Updaten via ZIP!

Wat is dat?!
Een nieuwe mogelijkheid: je kunt je plugin updaten door simpelweg de nieuwste versie van de plugin te uploaden. Dit kan handig zijn wanneer bijwerken niet lukt of wanneer je UCHH geen licentie hebt maar wel de nieuwste update kunt krijgen van een ander.

Het komt geregeld voor dat een webbouwer 1 licentie heeft en de plugin op meerdere websites installeert. Nu kan die simpelweg de plugins updaten door de zip te uploaden.

ZIP? Wat is zip? Dit is een plugin of thema (of wat dan ook) dat “ingepakt” is en daardoor uit 1 bestand bestaat. Dat is gemakkelijker te verzenden, kleiner qua MB’s en veiliger op te slaan op computers.

NEXT: de blok-editor

Gutenberg verbeteringen

Wie de standaard editor (tekst-bewerker) gebruikt heeft weer wat meer functies.
Echter gebruiken de meeste mensen Elementor, de Visual Composer en andere editors.
In dat geval zul je weinig merken van de Gutenberg verbeteringen.
Gebruik jij Gutenberg al? Laat het weten in de reactieruimte onderaan deze pagina.

Gutenberg, naar mijn mening heeft dit nog even tijd nodig. Wanneer de editor helemaal op-en-top werkt zullen meer mensen overstappen op de editor omdat je dan geen extra plugin nodig hebt, geen licentiekosten etc..

Maar voorlopig: Automattic leef je uit en verbeter Gutenberg iedere WP release 😉

Dat was de evaluatie met voor-en-nadelen van de nieuwe update.

Ps: WordPress is en blijft een geweldig systeem, WordPress is gratis, WordPress gaat lekker met de tijd mee. Ga zo door Automattic 😉

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties