WordPress gebruiken met de oude editor – Gutenberg uitzetten

de oude wordpress editor
Leestijd:
2 minuten
Leesniveau:
Beginner
Waardering:

De Gutenberg editor is nu alweer een tijdje in gebruik, de nieuwe manier van schrijven heeft diverse voordelen maar niet iedereen vindt de Gutenberg editor prettig.

Voor sommigen is de Gutenberg editor een reden om WordPress niet te updaten naar 5.0+
Je kunt namelijk NIET kiezen tussen de oude en de nieuwe editor, dat is omdat de makers van WordPress willen stimuleren dat iedereen gebruik blijft maken van de nieuwe manier van werken met de Gutenberg editor.

Op zich begrijpelijk, ze willen eenheid in de WordPress community en een standaard waardoor WordPress voor iedereen bewerkbaar is.

Helaas ontkom je niet aan het updaten naar WordPress 5.0+ omdat er diverse lekken in de oude WordPress releases zitten.

Maar mijn fijne vertrouwde oude editor dan?!

Gelukkig zijn er diverse plugins waarmee je de oude tekst editor van WordPress kunt terughalen.
Je zult niet de enigste zijn die Gutenberg inruilt voor de oude bekende tekst editor van WordPress, op moment van schrijven zijn er 5 tot 8 miljoen websites die gebruik maken van de Classic editor, 1 van de plugins die Gutenberg eruit haalt en de oude editor terug plaatst.

We hebben 3 plugins voor je gevonden om de oude tekst editor mee terug te halen

Gutenberg omruilen voor de classic editor

“Klassieke editor” is 1 van de bekendste, hij doet exact wat het moet doen: Gutenberg wegtoveren en de oude editor tonen.

Download de classic editor

Wisselen tussen de classic editor en Gutenberg

De Klassieke editor is leuk, maar stel je wilt toch af en toe een pagina of bericht schrijven met de Gutenberg editor, dan kun je deze onderstaande plugin installeren. Bij de instellingen > lezen kun je de werking van de plugin aan/uit zetten.

gutenberg uitzetten

Download de plugin hier

De Gutenberg editor soms-wel-soms-niet gebruiken

Maar wat als je veel berichten hebt geschreven met een andere editor, denk aan de Visual Composer. Dan wil je die berichten kunnen blijven bewerken, en dan wil je de classic editor voor die oude berichten niet forceren. Je bent dan namelijk je hele layout kwijt.

Daarvoor heeft deze plugin ook mogelijkheden om de klassieke editor soms-wel-soms-niet te gebruiken. Op basis van gebruiker, op basis van post ID’s, etc!

De functie om Gutenberg specifiek wel-of-niet aan te zetten kun je vinden bij Instellingen > Disable Gutenberg waar je de Complete Disable uitvinkt zodat je kunt kiezen.

gutenberg specifiek

Download de plugin hier

 

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Vergeet niet te delen

0
Reacties

Deel je mening of stel een vraag:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *