WordPress beveiligings plugins – De introductie

WordPress beveiligings plugins – De introductie
datum-geschreven 15 okt 2015

Er zijn diverse beveiligingsplugins die je kunt gebruiken om WordPress te beveiligen.

Ik raad aan om 1 goede uit te kiezen en zie niet allemaal tegelijk te gebruiken. En ja, dat heb ik vaak gezien! Vooral als laatste poging om dan echt van die lastige hack af te komen.

Gebruik 1 goede plugin, niet meerdere tegelijk

De beveiligingsplugins voor WordPress werken in de basis op dezelfde manier, ze oefenen controle uit op belangrijke serverbestanden. En er kan er maar één de baas zijn!

Wat er gebeurt als je meerdere plugins tegelijk activeert

Een website die meerdere backups gaat draaien, meerdere keren alle bestanden evalueert en met 4 logsystemen van alle gebruikers bijhoudt en/of bant is niet bevorderlijk voor de werking van je website.

Ze gaan elkaar uiteindelijk tegenwerken aangezien de schrijvers van de code niet met elkaar om de tafel hebben gezeten om de plugins aanvullend te maken.
Ze proberen allemaal de oplossing te zijn voor alle beveiligingsproblemen.

Welke beveiligingsplugins er zijn

De meest uitgebreide en beste plugins zijn:

 1. Ithemes Securiy
 2. Wordfence
 3. Securi Security
 4. Bulletproof Security

we zullen deze plugins een korte introductie geven

Ze hebben allemaal hun eigen plus & minpunten.

Ithemes security

ithemes wpbeveiligen

Ithemes security staat hier op nummer 1, en dat is geen toeval. Ithemes security is naar onze mening de beste beveiligingsplugin en wel om enkele sterke punten:

 • Een goede file monitor die overzichtelijk laat zien welke bestanden er bewerkt zijn, welke toegevoegd zijn op de server, en welke verwijderd zijn.
  zo spoor je gemakkelijk nieuwe bestanden op als er nog een backdoor is die spamscripts plaatst.
 • De plugin geeft je een overzichtelijke lijst die je af kunt werken met beveiligings issues die gerangschikt zijn naar belangrijkheid.
  Deze kun je stuk-voor-stuk afwerken maar wanneer je weet wat je doet kun je deze ook direct in 1x configureren via de algemene settings page.
 • Ithemes security is 1 van de weinigen op dit moment die de mogelijkheid om php bestanden uit te voeren vanaf de uploads mappen blokkeert. iets wat zeer belangrijk is omdat die mappen het meest gebruikt worden om hacks naar te uploaden.
 • En sinds kort (half 2015) werkt Ithemes samen met de Securi experts om ook een scan uit te voeren!

Maar let op: Ithemes security geeft je ook krachtige mogelijkheden die bij een bestaande WordPress website niet meer aangepast kunnen worden. Het is dus belangrijk dat je weet welke opties je kunt gebruiken en welke niet, voor je het weet heb je de website overbeveiligd en werkt deze niet meer!

De WordFence security plugin
wordfence wordpress security

WordFence heeft een grote bekendheid. Vooral omdat deze ook een scanner heeft waarbij WordFence de bestanden vergelijkt met de Core bestanden van WordPress.
Helaas is deze versie zonder premium versie niet goed genoeg om alle bestanden te scannen. Premium plugins heeft WordFence tot op heden niet in de database staan en zullen dus overgeslagen worden.

WordFence heeft ook een Falcon engine op moment van schrijven. Dit zorgt ervoor dat je WordPress tot wel 50x sneller zou moeten worden (aldus WordFence).
De falcon engine zorgt er in de basis voor dat niet elke map op rechten wordt gecontroleerd of op Htaccess en dus sneller moet zijn.

Ik heb de plugin en de functie wel gebruikt maar merkte geen bijzonder verschil. Wanneer dit bij metingen anders is hoor ik het graag.

De Securi plugin

Securi is een groot bedrijf. Securi heeft een mooie plugin uitgebracht die veel functies heeft, en de mooiste vind ik wel dat hij ook plugins verwijdert en opnieuw installeert.
Plugins moeten namelijk na een geruime tijd opnieuw worden geïnstalleerd als ze tijden niet zijn bijgehouden, aangezien ze dan hack-files kunnen bezitten die de website om zeep helpen.

En NEE, sorry maar een update vervangt enkel sommige nieuwe bestanden maar zal nooit alles vervangen wat wel nodig is!

Bulletproof Security

bulletproof wpbeveiligen

Ik heb de Bulletproof vooral ervaren als over-technisch en niet gebruikersvriendelijk. Maar zijn de echte NERD plugins die goed zijn niet zoals Bulletproof?
Wellicht wel maar ik zie het toch graag iets gebruiksvriendelijker.

Bulletproof heeft de functie die ze wijselijk Bullerproof noemen die de Htaccess beveiligt en vele bestanden. Maar dit doen de gebruikers-vriendelijke beveiligingsplugins ook.

Wat is dan het verschil?

Caching – Maar dat doet WordFence ook.
Login security – Maar dat doen de overigen hier genoemd ook.
Htaccess manager – Dat hebben enkele anderen ook.

En zo zijn veel functies te vergelijken. Bulletproof heeft wel een PRO functie die alle functies nog eens verdubbelt. Hier heb ik weinig ervaring mee aangezien ik toch een Nederlander ben, en ja gratis he.. waarom betalen 😉

Overige kleinere plugins

Er zijn nog veel meer plugins die krachtige functies hebben. Deze zullen we in een ander artikel in de toekomst evalueren, maar we raden je aan om een goede uit te kiezen binnen de meest bekende. Die zijn meestal het beste! Heb je een parel voor ons die we niet kennen? Neem dan zeker contact op met ons,  wij horen het graag!

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen gaat onze voorkeur uit naar Ithemes security.
Echter hebben de andere besproken plugins goede pluspunten en is het aan jou om te kiezen welke plugin het beste is voor je website.

Het belangrijkste is vooral dat je de plugin goed configureerd!

Geen enkele plugin maakt de website 100% waterdicht. Het hangt van je gebruik af hoe lang de website bestand blijft tegen hacks.
Zo is het belangrijk om nooit zomaar op links te klikken die in je comments geschreven zijn. Die kunnen codes bevatten die je dan als aangemelde beheerder uit kunt voeren, voor je het weet heb je een mysql injectie geaccepteerd.

Als hoofdgebruiker kun je namelijk meer doen dan een beveiligingsplugin zal beperken. Een beheerdersrol heeft altijd het beslissingsrecht boven plugins.

 

 

Meer WordPress: ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik

Zit er bij jullie onderhoudsabonnementen ook het installeren van een premium versie van een beveiligensplugin. Of moet voor de premiumversie nog extra betaald worden?

Mart de boer

zijn die kleine plugins ook goed? kan ik er daar niet beter 3 van activeren dan?