WordPress beveiligen: van A-tot-Z

WordPress beveiligen: van A-tot-Z
datum-geschreven 8 nov 2015

Admin was jarenlang de standaard gebruikersnaam bij nieuwe WordPress installaties. Velen veranderden dit niet waardoor duizenden WordPress websites gehackt zijn.
En nog steeds wordt die username te vaak gebruikt!

Backdoors zorgen ervoor dat een hacker via 1 lijn code weer in je WordPress website kan komen.

Code is vaak geschreven in php en daarna gecodeerd naar base64 zodat de server het niet herkent.

Dagen achter elkaar spam versturen zorgt ervoor dat je website op de spamlist komt

Errors op je site zonder dat je aanpassingen hebt gedaan? Dat kan een hacker geweest zijn maar het gaat ook wel eens verkeerd tussen WordPress, plugins en thema’s tijdens automatische updates

Filezilla is het meest gebruikte programma om je serverbestanden mee te beheren. Zo kun je op wijzigingsdatum kijken om te zien welke bestanden door een hacker zijn aangepast.

Gegevens zoals je wachtwoord gaan gecodeerd de database in, die gegevens kun je niet meer uitlezen. (Wel aanpassen.)

Hackers schrijven scripts en laten die op internet rondgaan, zo worden duizenden websites aangevallen. Ze houden zich nauwelijks bezig met het aanvallen van specifieke websites.

Illegale plugins worden vaak voorzien van backdoors en spamscripts.

Javascript wordt veel gebruikt voor overschrijven van informatie in je website. Bijvoorbeeld zodat alle links ineens vervangen worden door links naar websites waar de hacker geld aan verdiend. Die code is soms maar heel kort en hoeft niet eens in je thema of templates zelf te zitten. Daardoor is de code soms lastig te vinden.

Klanten die reclame zien of een website waar een error te zien is, zullen die website meestal niet opnieuw bezoeken op een later tijdstip. Ze Googlen direct naar een andere site die ook soortgelijke diensten of producten aanbied.

Leren om hacks te verwijderen en WordPress te beveiligen kost maanden. Dit aangezien hackers wekelijks pogingen doen om met slimme scripts in je WordPress website te komen en er duizenden scripts actief zijn en er iedere dag bij komen.

Matt Mullenweg is de oprichter van WordPress. Hij ontwikkelde WordPress op zijn 19e.

Notepad++ en zelfs de standaard versie van Notepad in Windows zijn tools waarmee een hacker een hackscript kan schrijven. Door die eenvoud zijn er zoveel scripts in omloop.

Open source is de reden dat er zoveel WordPress websites online staan. Het CMS is gratis te gebruiken en iedereen mag er plugins en thema’s voor ontwikkelen.

Plugins zijn gratis te downloaden van WordPress.org maar ook te koop bij bedrijven. De plugins die te koop zijn noemen ze Premium plugins.

Queries zijn aanvragen op de server. Met honderden queries op diverse IP adressen wordt een ddos aanval opgezet. Ithemes security blokkeert diverse queries en limiteert ook het aantal queries die een IP adres mag doen.

Reacties op je website kunnen links bevatten met een injectie. Als je daarop klikt terwijl je ingelogd bent als administrator, voer je zomaar een commando uit tegen je eigen website.

Spam die jij in je mail inbox krijgt komt voor 80% van websites af die gehackt zijn.

Templates zoals de page template en de header template worden vaak geïnjecteerd met een reclame-link. Zo is die reclame-link direct op elke pagina van je website zichtbaar.

Uploads mappen zitten vaak vol met spam bestanden.
Dit komt omdat iedere website standaard een upload map heeft die door de server en WordPress beschreven mag worden. Dit is zelfs essentieel als je de website en plugins wilt updaten en afbeeldingen toe wilt voegen. Hackers maken graag gebruik van die mappen. De jaartallen en maanden staan er ook standaard in. Kijk daar eens als je van een gehackte website af wilt komen!

Verwijder plugins die je niet gebruikt. Ook ge-deactiveert zijn ze nog beschikbaar op de server wat voor beveiligingsproblemen zorgt.

WordPress is een zeer veilig en up-to-date systeem. Het gebruik van slechte plugins en thema’s zorgen voor de problemen.

Xss is de afkorting voor Cross Site Scripting, 1 van de grote benamingen voor lekken in websites. Waarom je Cross Site Scripting met X schrijft? Dat is omdat CSS (Cascading Style Sheets) al de afkorting CSS in bezit heeft.

Yoast Seo is een WordPress plugin gemaakt door Joost van der Valk. Een Nederlandse man. Zijn plugin is wereldwijd bekend en wordt door duizenden businessites gebruikt.
Plugins zoals Yoast Seo worden regelmatig geupdate en blijven daardoor veilig.

Zelf kun je de WordPress website beveiligen als je verstand heb van de server, de plugins, updates. Al die informatie is gratis te lezen op WPbeveiligen!


 

Hopelijk heb je meer geleerd over het beveiligen van WordPress, of heb je leuke nieuwtjes geleerd.

WordPress beveiligen gaat nog een stuk verder, dat zullen we je besparen in dit artikel. Wil je meer lezen? Breng dan geregeld een bezoekje op onze WordPress beveiligen artikelpagina.

Vond je dit artikel leuk of leerzaam? Deel het met andere zodat ze ook meer te weten komen over WordPress beveiliging!

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Tom

Het open systeem van plugins en thema’s moet misschien een meer gesloten systeem worden. Net als bijvoorbeeld de playstore voor Android. Of nog strakker. Voordat een plugin wordt toegelaten, zou die eerst moeten worden getest op kwetsbaarheden.

Bart verstraten

dat van die xss wist ik niet. best uniek eigenlijk om een afkorting te verzinnen die totaal niet past bij de woorden zelf. is echt zo’n programmeurs idee volgens mij om het zo op te lossen