Vraag eens aan collega’s of vrienden welke e-mail dienst het beste is, en je zult verschillende antwoorden krijgen.
Meestal is de voorkeur gevormd door beschikbaarheid, welke e-maildienst was beschikbaar op het moment dat je het nodig had? Denk aan Outlook, Live mail, AOL of Yahoo die in de beginjaren van het internet beschikbaar waren en zelfs nog steeds zijn.
Of je gebruikt al jaren webmail of een e-mailprogramma dat via je webhost werkt doordat je een eigen bedrijf hebt met je eigen domeinnaam/website. Als serieuze ondernemer kan je natuurlijk niet met een Live of outlook account mailen, toch?
Tijden veranderen. Laten we eerst eens kijken welke e-maildiensten er nu zijn.
- Gmail
Gmail is bekend bij velen, de truc is dan ook dat Gmail bij iedere Android smartphone zit. Je hebt een Google account nodig om je Android telefoon te gebruiken en bij veel smartphones zit de Gmail app er ook al standaard op.
Gmail is de laatste jaren zelfs een geaccepteerd adres geworden voor veel ondernemers en kleine bedrijven. - Protonmail
He?! Wat? Protonmail is een e-maildienst die op moment van schrijven gevestigd is in Zwitserland. Met de bijkomende voordelen dat er strenge regels/wetten zijn op het bewaren en delen van gegevens.
Kortom, je e-mail zou minder snel in handen van overheden of bevoegde personen belanden.
Dit komt mede doordat er geen IP adressen opgeslagen worden en doordat de e-mail versleuteld is.
In een tijd van privacy (en vooral het ontbreken van privacy) wellicht een interessante keuze?
Zeker als je dit tegenover Gmail zet waarbij veel bekend is. - Microsoft Exchange
Microsoft Exchange is e-mail die meestal door bedrijven gebruikt wordt. De Microsoft servers worden enorm gemonitord, gefilterd om spam te voorkomen. Microsoft gebruikt een heel systeem om e-mail wel-of-niet door te laten. Er zijn ook diverse veiligheidsprotocollen.
De leercurve is iets groter dan Gmail of andere maildiensten maar je haalt er als bedrijf ook veel meer uit. - Webmail – Servermail
Dit is e-mail die verzonden en ontvangen wordt via je hostingprovider ofwel via je website.
Je hebt een eigen e-mailbox op je webpakket, je kunt eigen e-mailadressen aanmaken (als ze maar eindigen op je website-adres) en je kunt in sommige gevallen ook nog eigen filters en regels instellen. Heeft zijn voordeel maar je moet er wel iets meer vanaf weten dan bij Gmail waar alles voor je geregeld wordt. - ISP mail – Je internetprovider
Diverse internetdiensten bieden ook e-maildiensten aan. Denk aan Ziggo, Delta, KPN.
In veel gevallen kost dit niets, je kunt een adres kiezen of krijgt er direct 1 bij je internet abonnement. Handig! Maar hou ook in gedachte dat een ISP veel van je weet, zowel je adres als je IP adres en er in de voorgaande jaren diverse rechtzaken en uitspraken gedaan zijn dat “het lezen van e-mail door een provider zonder toestemming van de gebruikers niet in strijd is met de wet”..
Welke e-maildienst is nu het beste??
Dat kunnen we niet voor je bepalen 😉
We hebben er een paar voor je opgesomd, het hangt nu van jou af om te bepalen welke JIJ het beste vindt.
Je weet nu dat je kunt letten op de volgende zaken:
- Waar staat de e-mail opgeslagen en wie kan daarbij? (Serverbeheerders, Google?)
- Wil ik dat mijn e-mail versleuteld is? (protonmail)
- Wil ik een professioneel e-mailadres of een adres dat eindigt op gmail, kpnmail etc?
- Is e-mail zakelijk en MOET de e-mail altijd aankomen? (Microsoft Exchange)
Aanvullend
Webmail (via de browser)
Bijna elke dienst heeft een webversie, wat betekent dat je de e-mail ook kunt openen met een browser. Dat is handig wanneer je de laptop of smartphone niet bij je hebt.
E-mailen met een programma
Bijna iedere e-maildienst biedt de mogelijkheid om je e-mail te verzenden & ontvangen via een programma. Ofwel een e-mailclient. Daarvoor heb je de pop/imap en smtp gegevens nodig in combinatie met je e-mailadres en je wachtwoord.
Veiligheid
Als je privacy en veiligheid heel belangrijk is moet je letten op meerdere factoren.
Let er dan op dat e-mail versleuteld wordt, dat je via http/ssl verzend, dat je browser of e-mailprogramma geen gegevens deelt, dat je ISP en/of webhost geen gegevens in mag of kan zien en dat de ontvangende partij ook weer aan die vereisten voldoet.