Wat is WordPress?

Wat is WordPress?
datum-geschreven 16 aug 2021

WordPress is een zogenoemd CMS (Content Management Systeem) waarmee je gemakkelijk een website kunt maken. Je kunt pagina’s en nieuwsberichten schrijven, afbeeldingen toevoegen en publiceren op het wereldwijde web met enkele muisklikken.

Let op: we spreken hier over de versie van WordPress.org die je zelf op een server kunt installeren.
* We spreken hier niet over de huur-versie van wordpress.com

De community van WordPress

De grote WordPress community, ofwel het grote aantal gebruikers dat op forums communiceert over het gebruik en de werking van WordPress is de grote kracht achter WordPress.
Veel voorkomende vragen en zelfs ingewikkelder vragen worden beantwoord.

De gratis thema’s & Plug-ins

Het grote aantal gratis thema’s (de lay-out van de website) en de plug-ins zorgen ervoor dat je de WordPress website uit kunt breiden op welke manier je maar wilt.
Van webshop tot forum, van videosite tot bedrijfswebsite.. alles is mogelijk.

WordPress door de jaren heen

WordPress is ontwikkeld in 2013 en is zich blijven ontwikkelen, in eerste instantie werd WordPress als weblog ingezet, om te bloggen. Diverse grote bedrijven zijn WordPress gaan gebruiken en nadat bekend werd dat WordPress zo goed te gebruiken is zij steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van WordPress om de bedrijfswebsite te realiseren.

Interessante ontwikkelingen

Door de jaren heen heeft Automattic  – het bedrijf dat WordPress gemaakt heeft – veel interessante ontwikkelingen toegevoegd aan WordPress.

 1. Een CSS Customizer
  Met deze code editor kun je aanpassingen in de styling van je website doorvoeren en die live tijdens het coderen bekijken.
 2. Custom Fields
  Met Custom Fields kun je tekst velden, checkboxen, dropdowns en meer inzetten in berichten en pagina’s.
 3. Youtube
  Je kunt een link van Youtube inzetten in een bericht of pagina, wordpress maakt er dan zelf een embedded video van. Dit werkt overigens ook met veel andere platformen.
 4. Thema Preview
  Als je een nieuw ontwerp wilt, een andere uitstraling middels een nieuw thema kun je die al bekijken zonder het thema daadwerkelijk te moeten installeren.
  Je kunt zo meerdere thema’s bekijken zonder je website elke keer overhoop te gooien.

Enkele populaire plug-ins voor WordPress

Het grote aantal gratis plug-ins heeft van WordPress het populairste CMS systeem ter wereld gemaakt. Hieronder volgen enkele plug-ins die veel gebruikt worden.

 • WooCommerce – Tover je WordPress site om naar een webshop met WooCommerce
 • Yoast SEO – Bepaal zelf hoe je website in google te zien is
 • Contact form 7 – Zet een contactformulier of een offerteformulier in je website
 • Mailchimp – Verzamel e-mailadressen en maak nieuwsbrieven
 • Loco translate – Vertaal je website voor bezoekers

Het beveiligen van je WordPress website

Je website is overal ter wereld te zien, te benaderen als persoon, hacker en met een hack-script.

Net als Windows door de jaren heen diverse virussen kent heeft WordPress (en vooral de plugins) dit ook, maar dan in het kwadraat aangezien je website zoals genoemd OVERAL te benaderen is, in tegenstelling tot een computer die slechts door jou te zien en te gebruiken is.

Het is daarom belangrijk je website te beveiligen met iThemes of WordFence.
Of een andere beveiligingsplugin die te vinden is in de plugin lijst van WordPress Plugins.

De veiligheid van WordPress als systeem

WordPress als systeem is veilig en wordt vaak voorzien van updates om die veiligheid te garanderen, en verschijnen met grote regelmaat patches en beveiligingsreleases. maar net als bij Windows is de gebruiker en onwetendheid het risico. En zo komt de veiligheid van WordPress soms negatief in het nieuws.
Te veel plugins, gemakkelijk te raden wachtwoorden en het niet tijdig updaten zorgen voor veiligheidsproblemen.

WordPress als webshop gebruiken met de WooCommerce plugin

De WooCommerce plugin zorgt ervoor dat je een uitstekende webshop kunt opzetten. Het is zelfs behoorlijk gemakkelijk!

Tip: Lees je natuurlijk wel even in voordat je aan de slag gaat. Neem de tijd om de installatie stappen te doorlopen.

WooCommerce is open source, gratis. Diverse plugins of betaalproviders kosten overigens wel maandelijkse centen, maar je bepaald zelf welke je wilt gebruiken.

Een grote bedrijfswebsite maken met WordPress

Er zitten technisch gezien weinig tot geen limieten aan het gebruik van WordPress voor grote bedrijven. Je kunt zonder moeite honderden users inzetten, honderden tot wel duizenden pagina’s, berichten of producten.

Bepaal van te voren alleen wel wat je exact van de website verwacht wanneer je die opzet. Doe research naar welke plug-ins je nodig hebt. Kijk rustig of de code van de verschillende plug-ins niet botsen.

Snelheid en SEO van WordPress

De snelheid van WordPress is goed. WordPress draait op PHP en MySql, dit zijn beproefde technieken die door de jaren heen steeds effectiever gebruikt zijn. Zeker met de php 7+ zijn er grote vorderingen gemaakt in de laadsnelheid van de website.

De code is licht, en indien nodig kun je zelfs 1 van de vele cachingplug-ins inzetten voor een extra stukje snelheid. (let op: 1  cacheplugin want meerdere tegelijk veroorzaakt vertraging en problemen)

Voor de SEO kun je Yoast SEO gebruiken. Zo kun je zelf instellen welke meta-beschrijving Google moet tonen. Als je geen SEO plugin gebruikt pakt Google de titel van een bericht en de eerst vindbare tekt van een pagina of bericht.

Conclusie WordPress

WordPress is veelzijdig te gebruiken. Maar ga er goed mee om. Beveilig je WordPress website tegen hackers en bots zodat je lang plezier hebt van de website.

Meer WordPress: ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Eliza

Jaa die updates van wordpres en plug-ins. Dat blijft gaan 🙂
ik werk nu geruime tijd met wordpress bij het bedrijf waar ik voor werk en heb de updates op automatisch staan.
ik doe overigens niets met custom field wel met yoast

Celine

Geweldig bericht!