Plugins, “het snoepgoed” van WordPress

Plugins, “het snoepgoed” van WordPress
datum-geschreven 24 sep 2019

54 DUIZEND gratis plugins!

WordPress.org biedt 54.826 plugins aan op dit moment.

Plugins waarmee je jouw blog of bedrijfswebsite naar een hoog niveau kunt tillen.

Maar, het is net als snoep: je moet er niet te veel van nemen, anders gaat het tegen je werken. Ook al is dat lastig, want het is zooo verleidelijk om ze allemaal te proberen.

En nu zou je zeggen, dat hebben we vaker gelezen. We weten het nu wel, niet te veel plugins, veiligheid, snelheid van de website bla bla bla..

Wij beheren veel websites,  al 10+ jaar.. we kunnen je vertellen: er wordt een potje van gemaakt!

Professionele webbureau’s

Professionele webbureau’s gooien nog steeds te veel plugins in de website. En niet alleen te veel, maar ook plugins die niet met elkaar samenwerken.

Voorbeeld: Je kunt 1 seo plugin inzetten, maar kunt kiezen uit tientallen op WordPress.org

Je hebt een plugin om Google te sturen, je hebt een plugin om xml sitemaps mee te maken, je hebt een plugin om data gestructureerd weer te geven voor Google.. etc
Nadeel: ze doen allemaal een beetje van alles. Ze overlappen elkaar ook in functies. Ze werken NIET samen! Dat merk je vanzelf als je onverwachtse resultaten krijgt of problemen met indexering in Google.

Installeren van plugins kan iedereen, maar goed instellen is een studie op zich.

De overbeladen website sneller maken met nog meer plugins?!

trage website door cachingOok zo’n mooie. We zien wekelijks websites die snel moeten zijn, en dus voorzien zijn van meerdere caching plugins.

1 voor  de speedtest, 1 voor Google, 1 voor het lazy loaden van afbeeldingen, 1 voor het cachen van Html & Css en natuurlijk 1 die de query’s samenvoegt waardoor je website nog sneller wordt! En om het allemaal weer in balans te brengen een super caching om statische pagina’s te leveren..

Dat kun je vergelijken met het nemen van Energy drink voor de energie, een paracetamol tegen de hoofdpijn van de energy drink om daarna met een maagbeschermer en een anti-misslijkheidspil aan de slag te gaan.
Gekkenhuis, niet doen!

NATUURLIJK kun je 1 plugin voor de snelheid gebruiken en 1 plugin voor de seo, maar doe wel eerst je research. Kijk welke functies ze hebben, hoe ze werken en of je ze naar wens in kunt stellen.

Nog een valstrik, premium plugins

Premium plugins zijn professioneel, dus dat is in orde!

plugins met te veel functiesFOUT! Ook als je plugins koopt van 199 dollar heeft daar een team aan zitten werken dat de plugin tot een vliegtuigcockpit ombouwt.

Want de klant wil alles kunen doen! Alles kunnen beheren zonder ook maar 1 letter code te schrijven, alles moet klik and play zijn.
Heel leuk maar de impact die dat op de website heeft, dat wil je niet weten. Complete teams schrijven maanden aan code met een groot aantal functies en aanpassingsmogelijkheden waar jQuery databases voor uitgeladen worden, inline code in de html wordt gesmeten.. alles voor de verkoop van die dure plugin en voor de wensen van de klant.

Wees dus ook erg voorzichtig met premium plugins.

Houdt het bij 5-15 plugins max!

Eis van je webbouwer dat hij niet elke functie met plugins inzet.
We weten het, t’ scheelt hem werk en tijd, de kosten blijven laag maar op de lange termijn brengt het vrijwel altijd problemen met updaten en de werking van de website.

Gooi als website-eigenaar ook niet zomaar plugins in je website.

Maar ook jij als eigenaar van je website, smijt niet zomaar plugins in je website 😉
Ik weet het, je loopt tegen een probleem aan en ziet dat dit met 1-2 muisklikken opgelost is. Maar je helpt mogelijk de structuur van je website om zeep met de plugins die je inzet.

Leuk verhaal WPbeveiligen!

Van de snoepwinkel naar een verhaal over wat je allemaal NIET moet doen. Daar worden we lekker vrolijk van!

Nu je weet wat je niet moet doen, helpen we je op weg om het wel zo goed mogelijk te doen.

Plugins, wat wel te doen:

 1. Zoek uit welke plugin het beste werkt door middel van wat research.Voorbeeld: je wilt een cachingplugin inzetten?
  Zoek dan: best 5 caching plugin for wordpress in Google of duckduck 😉
  Maaaaar, let op de 1e en 2e zijn vaak reclame. Zowel in Google als op de website in het artikel zelf. Dan krijgen ze commissie als je de plugin koopt. Dus kijk gerust naar een gratis versie en neem niet de “allerbeste” waar je alleen met een betaling of abonnement aan kunt komen. Een gratis plugin is geregeld net zo goed als een betaalde.
 2. Bekijk de reviews
  Plugins hebben een “star rating”, kijk naar het aantal personen wat de waardering heeft gegeven en dan naar het aantal sterren dat de plugin verdiend heeft.
  Kijk of de plugin nog recent geupdate is, en dus bijgehouden wordt door de ontwikkelaar.

Nu nog een lijstje met gratis plugins die zich de afgelopen jaren bewezen hebben:

 • Autoptimize – Voor de snelheid van je website.
 • WooCommerce – Van WordPress zelf, voor een webshop
 • Yoast SEO – De beste plugin voor het optimaliseren voor Google
 • iThemes Security – Beveiliging is onmisbaar!
 • Count per day – Ontdek hoeveel bezoekers je website krijgt
 • UpdraftPlus – Voor de backups, je hoster bewaard beperkt

Allemaal te vinden in de geweldige plugin-bibliotheek van WordPress.org

Heb jij nog top-plugins? Of vragen? Laat het weten in de reacties!

Maar onthoud, niet te veel plugins tegelijk he!

Meer WordPress: , ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
9 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Roel

Volgens mij moet je het aantal plugins heel beperkt houden. Al die leuke grapjes zoals sliders etc. zijn alleen leuk voor het zicht maar daar wordt de website niet beter van en scoort daardoor niet hoger dan zonder. Een website moet snel en overzichtelijk zijn en goede inhoud hebben. Ik snap ook niet waarom sommige websites 20 of meer plugins nodig hebben.

Ron

Als je op internet gaat zoeken naar “de beste plugins” krijg je heel heel websites waarin plugins besproken worden. Iedere auteur heeft zo zijn voorkeur. Je kunt inderdaad beter zelf een aantal plugins testen die je voor een bepaald doel nodig hebt. Je adviezen in het artikel zijn dan hierbij heel nuttig.

Jelmer

Hoe zit het met een pagebuilder. Kun je die dan beter ook niet gebruiken?

Frans Tiemeijer

Wat is de belangrijkste factor die de snelheid van een website bepaalt: de hosting, de snelheid van je internet aansluiting of de snelheid van je computer?

ManagedWPHosting

Draai je al litespeedhosting Don:

Don louwen

wat is litespeedhosting? maakt dat mijn website sneller of vervang die plugins

Don louwen

Ik heb een webshop waardoor ik er niet onderuit kom om 23 plugins te gebruiken. Allemaal essentieel hoor ik hier. Heb je een tip om deze site toch snel te houden?