Moet jij ook de upgrade van PHP 7.4 uitvoeren?

Moet jij ook de upgrade van PHP 7.4 uitvoeren?
datum-geschreven 31 jan 2023

Heb je een e-mail gekregen van je hostingbedrijf dat je de huidige PHP versie moet verhogen? Of dat ze de PHP versie binnenkort voor jou verhogen?

Wat betekent dit voor jou? Is het verhogen van de PHP versie echt nodig? Wat nu als je website vastloopt op php 8 en hoger?

Wij gaan dit voor je beantwoorden!

Is het verhogen van de PHP versie echt nodig?

Ja, reden hiervoor is dat PHP 7.4 vanaf 28 november 2022  niet langer meer ondersteund wordt.  Er komen vanaf deze datum dus geen beveiligingsupdates meer voor PHP 7.4.

Hoe groot is de invloed van PHP op jouw website?

PHP is een programmeertaal waarin het grootste deel van WordPress is geschreven.
Ieder element in WordPress, ieder stukje informatie in jouw webiste wordt door PHP verwerkt. En daarnaast een beetje door html, css en nog wat ajax/jQuery.

Wat moet je doen bij PHP versie 7.4 of lager?

Als de webhoster van jou verwacht dat je de php versie op de server verhoogd is het een kwestie van inloggen op je hostingpanel, of directadmin/cpanel of plesk en daar naar de php instellingen gaan.
Je ziet dan vaak een dropdown waarin nu nog 7, 7.4 staat. of in het ergste geval zelfs nog 5.6
Die zet je op 8.0 of bij voorkeur de nieuwste zoals 8.4 of hoger.

Kom je er niet wijs uit? Raadpleeg de documentatie van de hoster, neem contact op met de support afdeling van de webhost of schakel een professional in, om dit voor jou te laten doen.

Maar wat als je site niet werkt op PHP 8.0 of hoger?

Sommige thema’s en plugins worden niet ge-update door de ontwikkelaars. Die thema’s en plugins werken dan nog wel op PHP 7 maar lopen vast wanneer je wisselt naar PHP 8 en hoger..

Hoe weet je of jouw website niet  klaar is voor php 8.0 en hoger?

Wanneer er plugins of een thema’s op je site staan die nog niet volledig ge-update zijn, is de kans groot dat dit zorgt voor de volgende foutmelding op 1 van je pagina’s:

Wat te doen bij deze kritieke fout?

Deze foutmelding die WordPress je standaard toont zal je geen stap verder helpen.

Om te begrijpen waar de fout zich voordoet kun je kijken in de logboeken:

  1. De error log bij je host
    Raadpleeg de error log bij je host.  Wat is de error log? De error log is het logbestand waarin de PHP fouten staan. Dit bevat niet enkel de informatie over de specifieke fout en waar het specifiek fout gaat, maar ook het pad in die foutcode vertelt je dan waar het fout gaat.
  2. De WP Debug modus
    Een andere optie is om WP_DEBUG op “true” te zetten in het wp-config.php bestand. Dit bestand staat in de map waar je WordPress geïnstalleerd staat op de server. Je kan via (S)FTP toegang krijgen tot de bestanden of als het controlepaneel van je host een bestandsbeheer optie heeft, kan je ook aanpassingen doen op die manier.

De error komt meestal door een thema of plugin.. die nog niet ge-update is.

Zorg dat alle plugins en je thema ge-update zijn. En voer wanneer mogelijk daarna pas de PHP update uit. Als alles in je website up-to-date is, maar er toch errors voorkomen door 1 van de plugins of het thema.. neem dan contact op met de ontwikkelaar van de plugin of het thema.

Als die geen reactie geeft, geen oplossing biedt, of aangeeft dat het probleem niet door hun komt kun je contact opnemen met een professional die de error mogelijk voor je op kan lossen.

 

Meer WordPress: ,

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties