Wat er gebeurt er op de server?

Wat er gebeurt er op de server?
datum-geschreven 5 jan 2017

Als je de WordPress website veilig wilt houden, is het goed om op bestandsniveau te zien wat er gebeurt. Een helder overzicht van alle activiteiten op de server zorgt ervoor dat hackers geen kans hebben en dat je in kunt grijpen voordat Google, Adwords en diverse bronnen je website blokkeren.

Bestandsniveau, overzicht van de activiteiten op de server.. dat is ongetwijfeld taal die alleen begrepen wordt door webmasters.

Een korte uitleg over deze termen en de werking erachter

WordPress op bestandsniveau

WordPress bestaat uit diverse onderdelen op de server om volledig te werken. Denk hierbij aan het administratiepanel, die staat op de server. Maar ook de weergave van je thema, de hoofdpagina, registratiepagina’s en meer.
Als hackers met die bestanden kunnen rommelen krijgen ze veel voor elkaar. Denk aan het ontvangen van klantgegevens, inloggegevens, het doorsturen van bezoekers naar hun eigen sites.

Overzicht van de activiteiten

Alsof dat nog niet erg genoeg is, kunnen ze ook een bestandje toevoegen waarmee ze e-mails gaan versturen via je website, via je adres! En dat bestandje wil je niet op de server hebben!
Kortom, weten welke activiteiten plaatsvinden op je server is heel belangrijk.

Hoe kun je zien wat er op de server gebeurt?

Als je een keyboardverslaafde bent, zoals wij, kun je met een FTP programma op de server kijken, of via de filemanager van Directadmin/Cpanel.

Maar het kan gemakkelijker!

Met deze beveiligingsplugin: Website File Changes Monitor * voor WordPress kun je zien wat er op je server gebeurt. De plugin is op moment van schrijven redelijk nieuw, en is gratis in gebruik.

scanner voor wordpress

*In het verleden raadde we iThemes Security aan, maar die geeft de laatste maanden te weinig veranderingen aan in de logboeken.

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Micheil

Als ik een plugin installeer, worden ook bestanden veranderd of aangemaakt. Worden die wijzigingen dan ook gemeld en hoe weet ik dan welke veranderingen bij de installatie van de plugin horen?

Mark

Bij een van mijn websites gebruik ik nu WP Cerber Security. Die geeft op het dashboard alle keren dat een hacker/hackprogramma aan het “rondkijken” was. En ook alle inlogpogingen. Als een security plugin goed werkt, zouden er geen bestanden ongewenst gewijzigd moeten kunnen worden.

Rick

Welke beveiligensplugin bedoelen jullie? Er staat geen link naar.

Melissa draf

mooi dat ik nu weet hoe ik de server kan monitoren. ik keek wel eens of er iets gewijzigd was in de site maar ik keek nooit op de server. en dat wil ik zeker niet handmatig gaan doen!
ik moet alleen even kijken hoe ik de plugin kan instellen want dat is een beetje ingewikkeld