De backup – een stille redder in nood

De backup – een stille redder in nood
datum-geschreven 30 jan 2015
In dit artikel

Voor je het weet heb je binnen enkele maanden een groot aantal uren in je website geinvesteerd. Even een berichtje schrijven in het weekend, een update op maandag en woensdag wat fotos uploaden, enkele pagina’s delen op facebook en linked-in.. Kortom voor je het weet zit er zo 100 uur aan arbeid in je website. En je website krijgt een leuk aantal bezoekers!

En dan kom je op een dag op je website en zie je alleen een stuk code die erop duidt dat je website gehackt is en de data gewist is uit de database.. Weg pagina’s! Weg bezoekers die naar die pagina’s geleid werden via Google, social media en andere websites.

Pas als je data weg is, besef je hoeveel je kwijt bent. En denk je “had ik maar”.. Een backup!

Met een beetje geluk lees je dit artikel op tijd en kun je nog een backup maken!

Wat is een backup?

Een backup is een kopie van al je bestanden op de server die je terug kunt zetten voor als er in de toekomst iets met je bestanden gebeurd. En bij een WordPress website moet je er op letten dat je de database ook opneemt in de backup want die staat namelijk niet tussen de standaard data!

Dus, welke bestanden moet je opnemen in de backup?

Het gaat met name om de database. In de database zet WordPress alle tekst voor de berichten en pagina’s en de instellingen van je thema + plugins.

Na de database is het belangrijk de data veilig te stellen, de afbeeldingen, het thema en de plugins die je gebruikt.
Deze vind je in de wp-content map op de server.

Hoe vaak moet ik een backup maken?

Het is aan te raden dit minimaal iedere maand te doen zodat je niet al te veel data kwijt bent na een hack.

Hoe maak ik een backup van de website?

Dit kan op diverse manieren, de gemakkelijkste methode als je weinig ervaring met de server of ftp hebt is het installeren van een plugin die de backups voor je maakt.

Plugins als IThemes Security, BackWPup en diverse andere plugins doen dit op verschillende wijze.

Let erop dat je de plugin niet alleen installeert maar dat je deze ook goed configureert.

Er zijn vaak diverse keuzes om de gemaakte backup te downloaden of op een andere locatie te laten zetten.
Het spreekt voor zich dat je de back-up NIET tussen de gewone data moet laten opslaan (uploads map) aangezien deze bij een server of hack mogelijk ook beschadigd raken.

Als je handig bent met FTP e.d.

backup wordpress ftp

Als je handig bent met ftp, kun je de bestanden ook handmatig via Filezilla of andere software naar de computer kopiëren. Neem dan minimaal de wp-content map mee, maar het liefst de gehele WordPress installatie inclusief de hoofdmap waar belangrijke bestanden zoals de Htacces en de wp-config staan.

De database kun je vaak via phpmyadmin bereiken. Dit is een beheertool voor de database die bij vrijwel iedere hostingpartij beschikbaar is.
Ga naar de juiste database en klik het tabje export in phpmyadmin en download een sql file of een ge-zipte database.

Maakt WPbeveiligen backups van de websites?

Ja, de server maakt automatisch iedere 7 dagen een backup. En geregeld wordt er ook een backup apart gezet aangezien deze wekelijkse backups iedere week overschreven worden.
WPbeveiligen host al jaren websites en weet hoe belangrijk het is om een backup te bewaren. Als je contact opneemt kun je ook een hostingpakket op maat aanvragen bij ons.

 

 

 

 

De meeste artikelen zijn geschreven door Mathieu Scholtes, eigenaar van WPBeveiligen. Volg Mathieu op LinkedIn voor het laatste WordPress-nieuws, handige tips en exclusieve aanbiedingen.
Bezoeken op LinkedIn!

Deel jouw vraag, tip of mening!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
wessels

ik had een backup van de data maar niet van de database. nu blijkt dat ik er niets aan heb zo…

Pak 20% korting met de combo deal!
▼ Nee nog niet