Succesvol ondernemen. Hoe doe je dat?

Succesvol ondernemen. Hoe doe je dat?
datum-geschreven 5 mrt 2020

Om antwoord te kunnen geven op de vraag: “hoe kun je succesvol ondernemen?” moeten we eerst bekijken wat deze vraag precies inhoudt. Wanneer ben je succesvol en wat is ondernemen? Wat ik ga doen is mijn definitie van beiden geven en vertellen hoe ik het doe.

Ondernemen is voor mij op eigen risico zakelijke relaties aan gaan om daar geld mee te verdienen. Let wel, geld verdienen, is niet mijn drijfveer. Natuurlijk moet de schoorsteen roken en de hypotheek moet worden betaald, elke maand weer. Mijn motivatie om te ondernemen is dat ik van nature graag anderen help en de vrijheid, die het me geeft, is oneindig veel meer waard dan geld.

Succesvol zijn is, voor mij, slagen in mijn definitie van ondernemen en de bovenstaande punten. Dus genoeg geld verdienen, mensen helpen en je vrijheid behouden.

Geld is maar bijzaak

Dat klinkt super stom, maar voor mij is het wel zo. Ik geloof in zelfredzaamheid en vind het super tof, als ik dat bij klanten voor elkaar kan krijgen. Mijn grootste succes verhalen zijn het simpelst. Bijvoorbeeld: de moeder van een vriend van me geeft pianoles. Ze wierf studenten door briefjes bij supermarkten op te hangen. Die methode werkte niet meer en ze dreigde er echt aan ten onder te gaan. Voor haar een simpele website gemaakt met een Google bedrijfspagina. Ze is nu compleet zelfvoorzienend, sterker nog, ze zit ramvol. Dat is waar ik heel blij van word. Het is financieel geen succesvol project van me. Maar voor haar wel.

De meerwaarde in dit project zit er in dat zij weer reclame maakt voor mij. En ik zo nieuwe, grotere klanten krijg, waar ik meer aan verdien. Door te geven ontvang ik (op termijn) meer.

Vrijheid is alles

Nooit had ik me beseft hoe fijn het is om baas te zijn over je eigen tijd. Meerdere banen gehad voor diverse werkgevers, die allemaal hun eigen werk benadering hadden. Maar zelfs de meeste relaxte en vrijblijvende werkgever kwam niet in de buurt van wat ik nu ervaar.

Ik ben, door het hebben van een dochter, die vroeg wakker wordt, een vroege vogel geworden. Ik word tussen 5 en 6 wakker. Een paar keer per week begin ik dan ook direct met werken. Aan de keukentafel, mails wegwerken, instructies schrijven of facturen sturen.

Als ik tussen 7 en 8 even stop om de dag te beginnen dan kan dat gewoon. Als ik rond 1 uur, mezelf op een uitgebreide lunch wil trakteren, dan spring ik op de motor en rijd ik naar een plek waar ik lekker kan lunchen. Daarna weer aan het werk, of niet. Dat maak ik lekker zelf uit. Als ik mijn werk af heb, of gewoon bij ben, dan is de rest van de tijd van mij. Die vrijheid om te kunnen doen wat je wilt is echt goud waard.

Dat is dan alleen nog maar de vrijheid van tijd. Ook de vrijheid om binnen je werk te beslissen wat je wel en wat je niet wilt doen is geweldig. Hoe langer ik het doe hoe beter het gaat dus hoe meer keuzevrijheid ik krijg met en voor wie ik wil werken. Ik heb al klanten de deur gewezen, omdat het samenwerken niet ging zoals ik het wilde. Die vrijheid om te kunnen kiezen is een enorme luxe en ik realiseer me dat heel goed.

Ook kan ik promotie materiaal laten maken, als ik dat wil. T-shirts met het RaketNet logo om aan iedereen uit te delen, ik doe het gewoon. 500 stickers met het RaketNet logo die ik uitdeel en zelf overal opplak, geen probleem.

Ondernemerstip: Als je ergens buikpijn van krijgt, dan valt er iets te leren. (Wat kun jij veranderen zodat deze buikpijn niet meer voorkomt. Vaak een verandering in je proces of benadering)

Succesvolle mensen zijn doeners

In de 20 jaar dat ik nu werk heb ik enkele succesvolle ondernemers gezien. Echt succesvol. Als in financieel onafhankelijk en op je 45e met pensioen kunnen. Dat niet doen, maar wel zouden kunnen. Die hebben één ding gemeen en dat is dat ze er keihard voor gewerkt hebben. Gewoon doorzetten wanneer het tegenzit. Wanneer iedereen zegt dat het kansloos is, geloven in wat je doet en daarmee doorgaan. Geen denkers, maar doeners, elke dag weer.

Ik denk dat doorzettingsvermogen belangrijker is bij succesvol zijn dan talent. Succes hebben is dus wel een keuze. Heb jij er voor over wat er nodig is om succesvol te zijn? Doorzetten is een mindset, de keuze maken om te doen en te blijven doen.

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!