Als ik een website op zet.. voor mijzelf, dan gaat dat zo!

Als ik een website op zet.. voor mijzelf, dan gaat dat zo!
datum-geschreven 24 jul 2017

Ik programmeer, onderhoud en beveilig WordPress bedrijfswebsites sinds 2007, 5 dagen per week.
Met zelfs 7 dagen per week. Maar met veel plezier, drukte en soms de overwerktheid (is dat een woord?) die je van een ondernemer kunt verwachten.
De kennis en ervaring met thema’s & plugins evenals WordPress is daardoor redelijk uitgebreid en groeit nog iedere dag.

Omdat geregeld aan mij gevraagd wordt wat ik zou doen met diverse aspecten van de website, vertel ik je:

Hoe ik een nieuwe WordPress website maak
Voor mijzelf!

Hou er rekening mee dat ik alle middelen zoals Notepad++, SmartFTP, Hosting, Photoshop, diverse licenties, thema’s en (Premium) plugins zelf al heb liggen. Ongeveer 50% van wat ik gebruik is Open Source, maar andere essentiële programma’s die ik gebruik kosten geld.

  1. Ik start altijd met een nieuwe verse WordPress release.
    Direct de versie met de Nederlandse vertaling.
  2. Dan gooi ik de Readme.html & License.txt weg aangezien die alleen verraden welke WordPress release het is.
    Dat is alleen maar handig voor hackers.
  3. Ik registreer een domeinnaam bij Reviced.
    Ik heb ook nog 40+ domeinnamen liggen soms pak ik er ineens 1 op.
  4. Ik maak een nieuw domein/dataruimte aan op de server.
    Dat doe ik op een CentOs server met Nginx en PHP7 + Directadmin.
  5. Dan kies ik een thema uit, dat wisselt per doel dat het moet dienen.
    Ik werk soms met een blanco thema. Dat zijn enkele WordPress bestanden met de ruwe basis zonder andere ongein. Deze style ik dan vanaf de basis met CSS, Photoshop en code op maat.
    Er zijn tijden dat ik met een “duur” thema werk. Die kosten al snel 50+ euro maar soms zijn ze zo mooi 🙂 Totdat ik er iets in wil aanpassen.. dan kom ik in de spaghetti van code die ze in die thema’s zetten 🙁
    En zo-nu-en-dan pak ik een thema van ElegantThemes. Daar heb ik ook al zo’n 8 jaar een Developers abonnement waardoor ik onbeperkt thema’s kan gebruiken.
  6. Dan download en installeer ik de plugins Contact Form 7 (Contactformulieren), Count per Day (Bezoekersteller), soms de Visual Composer (Geavanceerde editor).
    Ik heb 5 websites waar ik ook nog de Advanced Custom Fields (Voor berichten met extra infovelden) en WPML (Voor de meertalige site) in gebruik.
  7. Dan start ik met het aanmaken van de pagina’s. Dat zijn meestal de Home, Nieuws, Contact
  8. Ik zet de Permalink structuur goed, en maak de “Home” als voorpagina. (admin » instellingen » lezen)
  9. Daarna zet ik de WPbeveiligen Antivirus in en configureer die.
    Dit is geen reclame maar een standaard de afgelopen 3 jaar, ik heb geen zin in hackers of onverwachtse problemen in mijn site.
  10. Ik ben de automatische backup-plugin Updraftplus nog vergeten, die gebruik ik standaard sinds 2016 en die zet ik aan (Ik laat UpdraftPlus een backup maken) als ik het meeste netjes heb opgezet. Je hebt een gratis versie die al veel kan, ik gebruik zelf Premium.
  11. Dan ga ik mijn ideeën op de pagina’s zetten. De teksten met enkele afbeeldingen.
    De afbeeldingen koop ik bij 123rf.com en soms download ik ze van gratis stocksites zoals Freeimages.com (Voorheen SXC.hu) en Pexels.
  12. In veel sites zet ik daarna nog een versie van Yoast in voor Google. Dit omdat ik graag zelf bepaal welke beschrijving Google laat zien. En om die /categorie/ slug weg te halen bij onderwerpen.

Dat is ongeveer hoe ik een site voor mijzelf opzet!

Volgens mij kan iedereen met deze basiskennis een goede WordPress website opzetten. Toch?
Geef je mening op Social media of hier bij het bericht.
Ik zou het leuk vinden als je laat weten of het gelukt is!

 

Meer WordPress:

De meeste artikelen worden geschreven door Mathieu Scholtes, de eigenaar van WPBeveiligen. Op de hoogte blijven van het laatste WordPress nieuws? WordPress tips? WordPress aanbiedingen?
Connect dan op Linked-in!

Heb je een vraag? Tip of gedachte? Deel die!

Abonneer
Breng me op de hoogte
guest
5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Pascal

Als ik zo je lijstje zie, wat je allemaal moet weten en wat er allemaal gedaan moet worden, dan denk ik, daar begin ik niet aan. Punt 4 lijkt mij overigens iets dat je beter niet zelf moet doen. Ieder hostingbedrijf heeft een app installer of wizard daarvoor.

Maikel

Je registreert je domeinnaam bij Reviced. Een nl kost 4 euro per jaar. Kun je die domeinnaam dan ook gebruiken bij een willekeurig ander hosting bedrijf? Hoe zet je die dan over?

Dave

In je verhaal staan een paar nuttige tips. Voor een beginner is het wel hoog gegrepen. Een website opzetten in WordPress kan ook zonder zelf programmeren in CSS en PHP. Ook kun je als hobbyist je eigen foto’s maken. Verder: voor zoiets als het maken van een logo kan het gratis programma Inkscape gebruikt worden. Wat betreft de server: als beginner kun je beste een WordPress hosting pakket met SSL nemen. Dan blijft het overzichtelijk.