Wij zien jaarlijks honderden hacks, de één wat slimmer bedacht dan de ander. Denk hier bijvoorbeeld aan het aanpassen van de homepage, maar even later zien wij weer een hack(er) die de website volledig overneemt, blokkeert en voorziet van eigen reclame.
Voor ons zijn het interessante puzzels die we op moeten lossen, voor jou als website eigenaar is het een vervelende ervaring, en voor de hackers hun beroep waar goed geld mee te verdienen is.
De internetcriminaliteit neemt in rap tempo toe en het gaat hier, zoals de naam al zegt om crimineel gedrag wat strafbaar is.
De anonimiteit zorgt er helaas voor dat het zoveel gebeurt.
Hoe-dan-ook, zie de onderstaande streken als leermoment om te voorkomen en onthoudt als hacker: je bent een crimineel als je ze toepast.
- De uitslover, Op een dag open je de homepage van je website en zie je niets dan een lege pagina met de tekst: gehackt door ….. Dit heet “defacement” en houdt simpelweg in dat je pagina een andere vormgeving en inhoudt krijgt. Met een beetje geluk is alleen de homepage veranderd en zijn al je overige pagina’s nog gewoon beschikbaar.
- De linkbuilder, je website is nog hetzelfde op enkele details na. Er staan stukken tekst met links naar een ongure website. Het enige doel van deze hack is het opbouwen van links zodat Google de site van de hacker hoger in de zoekresultaten toont. Jouw website zakt overigens enorm in de weergave bij Google door het maken van reclame voor die ongure producten.
- De winkeldief, de winkeldief heeft het gemunt op je webshop. Hij hackt zich een weg naar binnen en verandert de betaalmogelijkheden totdat er 1 overblijft. En je raadt het al.. die betaalmogelijkheid verwijst naar zijn paypall of bankrekening waardoor die het geld van je klanten ontvangt. Meestal gaat het geld naar de rekening van een zogenoemde katvanger.
- De puber, een jongen of meisje dat simpelweg wat scriptjes van internet heeft geplukt en zo wat teksten of de layout van je website aanpast. Scriptkiddy’s noemen ze deze jongeren. Toch is het belangrijk te vermelden dat de daden niet minder crimineel zijn en niet als grapje gezien mogen worden. De eigenaar van de website ondervindt schade door het mislopen van klanten en door de kosten die gemaakt worden als een webmaster of beveiligingsbureau de website weer moeten repareren en beveiligen.
- Het corrupte webbureau, dit zijn bedrijven in landen als Rusland, Pakistan etc. die niet genoeg geld verdienen om het gezin te onderhouden. Uit wanhoop om toch brood op de plank te krijgen gaan ze hun kennis verkeerd gebruiken. Het team van programmeurs en serverspecialisten coderen geavanceerde virussen die zichzelf in de servers en websites nestelen. De hacks zijn van een hoog niveau en het kost meer moeite om van ze af te komen. Vaak zijn ze uit op de centen van je webshop of op het plaatsen van reclame naar hun eigen webshop. Ze sturen ook geregeld bezoekers door naar hun eigen website of webshop. Heel direct en opvallend maar met slimme trucs en backdoors houden ze je website lang onder controle.
Waarom zorgen hosting bedrijven er niet voor dat je website niet gehackt wordt? Het zijn toch in feite hun servers die aangevallen worden. Of is het onmogelijk om te controleren of alle websites van alle klanten niet gehackt zijn?
Het is wel verontrustend dat pubers zo makkelijk een scriptje van internet kunnen plukken om daarmee een website te hacken. Je zou verwachten dat alleen super intelligente wizzkids een website met heel veel moeite kunnen hacken. Jammer dat het soms zo makkelijk is. Het lijkt erop dat degenen die bijvoorbeeld de thema’s en plugins programmeren zelf niet slim genoeg zijn of heel slordig zijn.